«Ковідні» лікарні закупили генераторів на 2 млн грн на випадок перебоїв з електрикою

24 Грудня 2020

Рудківська лікарня на Львівщині встановила генератор ще весною. Фото: Galinfo

Протягом грудня медичні заклади п’яти областей Західної України виділили 2 млн грн на закупівлю генераторів безперебійного живлення. Кошти на це спрямували після трагедії у Жовківській районній лікарні на Львівщині, де наприкінці листопада два пацієнти померли через відсутність електропостачання.

Тоді міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що у всіх лікарнях країни перевірять обладнання. А на початку грудня системи безперебійного електроживлення додали в постанову Кабінету міністрів, яка дозволяє купувати цей товар за спрощеною «ковідною» процедурою.

Генератор на мільйон

Найдорожчий генератор, за 980 тис. грн, отримає Львівська обласна клінічна лікарня. Медики замовили модель DK-220 американського виробника «Depco» у ТОВ «Генератор-Плюс». До його комплектації входить шумопоглинальний корпус та три пристрої автоматичного включення резерву. Вони підключають живлення від генератора до мережі лікарні, коли немає основного електропостачання.

Менеджер сайту meners.com.ua зазначив редакції, що така модель коштує 480 тис. грн з шумопоглинальним корпусом та одним автоматичним включенням резерву. Однак він пояснив, що для розуміння повної вартості генератора потрібно знати моделі усіх трьох пристроїв автоматичного включення резерву. На момент публікації редакція «Наші гроші. Львів» не отримала жодної інформації від Львівської обласної клінічної лікарні.

Довгоочікуваний генератор

На Закарпатті Свалявська районна лікарня придбала генератор британського виробництва «WattStream» вартістю 396 тис. грн в підприємця Ярослава Рибки. Така модель WS70-RS на сайті generator.ua коштує 260 тис. грн разом з автоматичним вмикачем резерву. Менеджер компанії зазначив редакції, що ціна вказана без вартості підключення та додаткових кабелів, які замовила лікарня.

Медики вже отримали обладнання, залишилося ввести його в експлуатацію. Уповноважений з питань закупівель Свалявської лікарні Іван Попович розповів редакції, що генератор придбали після трагедії в Жовківській районній лікарні.

«У нас був один малопотужний генератор, який міг забезпечити дві палати, а цей забезпечить два корпуси. Ми ще раніше хотіли оновити це обладнання, але нам не виділяли грошей. В принципі до цього року нам вистачало й малого генератора, оскільки нас завжди попереджали про вимкнення, ми все планували. Але тепер у нас лежать хворі на коронавірус, їм потрібні вентилятори легень», − зазначив Іван Попович.

Для нового відділення

Генератор британського виробника «WattStream» за 415 тис. грн замовила Тернопільська університетська лікарня. Договір підписали з підприємцем Олексієм Шелестом. Така ціна на модель WS205-RS збігається з ринковою, зокрема на сайті generator.ua обладнання коштує 482 тис. грн. До замовленого комплекту також входить автоматичний вмикач резерву.

За словами контактної особи Тернопільської лікарні Наталії Теслюк, обладнання замовили для нового відділення, де прийматимуть хворих на коронавірус.

Найдешевший генератор

Останнє місце серед замовників генераторів посідає Сокальська центральна районна лікарня на Львівщині. Медики отримають генератор португальського виробництва «Grupel» з автоматичним вмикачем резерву. Його за ціною 238 тис. грн замовили у ТОВ «Дарекс-Енерго». Ціна на обладнання збігається з ринковою, зокрема менеджер сайту meners.com.ua зазначив редакції, що таку модель генератора продають до 245 тис. грн.

Читайте нас в Instagram

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.