У Політехніці купили Apple Watch, щоб тестувати додаток для хворих на COVID-19

23 Грудня 2020

Фото: telegraf.com.ua

Працівники Національного університету «Львівська політехніка» розробили мобільний додаток для автоматичної та дистанційної передачі даних про рівень кисню в крові пацієнтів. Застосунок називають HealthLung, його обіцяють презентувати наступного тижня.

«Наші гроші. Львів» дізнались про це до презентації, оскільки побачили закупівлі університету. Там замовили два незвичні «пульсоксиметри» – годинники Apple Watch 6S за 32 тис. грн. Як виявилось, вони були потрібні для тестування додатку.

Крім того, купили два пульсоксиметри Beurer PO 60 (по 3,6 тис. грн) та п’ять годинників Vivoactive 4S за 52 тис. грн (по 10,5 тис. грн). Усі договори підписали із приватним підприємцем Максимом Читайлом, а їхня сума склала 92 тис. грн.

Пульсоксиметри (прилади для визначення рівня кисню в крові) із технологією Bluetooth можуть зв’язуватись з телефоном. Також для цієї мети можна використовувати smart-годинники. Завдяки додатку можна буде зберігати історію даних щодо рівня кисню в крові, а також автоматично сигналізувати лікарям, якщо рівень кисню пацієнта впав нижче норми.

Розробником, автором ідеї та керівником проєкту є Анатолій Мельник — завідувач кафедри електронних обчислювальних машин в університеті. Анатолій Мельник розповідає, що фінансування університет отримав від Університетського агентства Франкофонії (AUF), яка підтримувала розробки пов’язані із лікуванням коронавірусу. Грант передбачав лише закупівлю обладнання, а тому проєкт виконувався безкоштовно.

«Мені прийшла ідея зробити таку систему, яка б передавала інформацію про стан людини, легень передусім, лікарю автоматично, без участі пацієнта. Я бачив, що іноді вони просто не в стані надсилати дані», — говорить Анатолій Мельник.

Окрім пульсоксиметрів та годинників, передбачалась закупівля комп’ютерів, але тендер не відбувся, тому додаток зробили на домашніх комп’ютерах. Анатолій Мельник працював із командою студентів-аспірантів, які погодились взяти участь розробці. Обладнання тестували на собі і зараз робота над додатком практично завершена:

«З червня ми ведемо цю розробку, ми фактично її завершили, вона успішно працює. Технологію ми поширимо наступного тижня і представимо її всім бажаючим».

Додаток буде безкоштовним, його продемонстрували кільком профільним установам: київській комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та консиліуму лікарів й керівництву Львівського центру легеневого здоров’я. В обох випадках медики схвально відреагували на додаток. Додаток можна використовувати не лише для пацієнтів із коронавірусом.

«Це зручно для сімейних лікарів, для тренерів, для тих, хто доглядає людей із інвалідністю. Застосувань багато», – каже Анатолій Мельник.

 

Читайте нас в Instagram

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.