Закарпатський лабораторний збільшить кількість тестувань з новим обладнанням

21 Грудня 2020

фото ілюстративне (джерело: Інтерфакс-Україна)

Закарпатський обласний лабораторний замовив лабораторне обладнання для проведення ПЛР-тестування за 2,25 млн грн. Центр підписав два контракти з ТОВ «Лабсвіт» і ТОВ «Алт Україна ЛТД» на придбання ампліфікаторів – приборів для проведення ПЛР-тестування.

Ампліфікатори дозволяють виділити ДНК та РНК із різного біологічного матеріалу. Після цього вибрані зразки можна аналізувати, зокрема, на наявність коронавірусу.

ТОВ «Лабсвіт» продасть центру ПЛР-установку моделі Auto-Pure 96 китайської компанії «AllSheng» за 1,25 млн грн. За такою ж ціною це обладнання замовляли Тернопільський та Чернівецький лабораторні центри.

За другою угодою з «Алт Україна ЛТД» лабораторія придбає ампліфікатори з додатками CFX96 dx американської компанії «Bio-Rad» за 1 млн грн, що також відповідає ринковій ціні.

Як розповіла директор Закарпатського лабораторного центру Галина Сітник в установі встигали опрацьовувати усі тести протягом дня. Але Разом додаткове обладнання дозволить полегшити роботу персона та, звичайно, збільшить можливості тестування:

«Ми проводимо стільки тестів, скільки нам привозять. Якщо привозять 500 — ми робимо 500, якщо тисячу, то тисячу. Лише на початку пандемії, у березні-квітні, коли ми майже все робили вручну, то це було максимум кілька сотень досліджень. Тепер у нас немає неперевірених зразків на наступний день. Але додаткове обладнання полегшить роботу лаборантів, оскільки це майже автоматичний процес. Ми зможемо робити до 1 500 тестів», — зазначила Галина Сітник.

Обладнання для тестування поставлять до лабораторного центру до кінця грудня.

Про постачальників

Обидві компанії, і «Лабсвіт», і «Алт Україна ЛТД», зареєстровані у Києві.

«Алт Україна ЛТД» належить Василеві Соколинському і входить до групи компаній «Макрохім». За даними YouControl, до групи входять сім компанії, що займаються постачанням хімічного сировини та оснащенням лабораторії для різних галузей промисловості. З початку року компанія одержала держзамовлень на 425 млн грн.

«Лабсвіт» належить Ярославу Леськіву та Миколі Жужевичу. Від початку 2020 року фірма підписала понад 300 контрактів з бюджетними організаціями на загальну суму 131 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.