Міжгірські освітяни переплатять близько пів мільйона місцевому підприємцю за антисептики

21 Грудня 2020

Відділ освіти Міжгірської РДА (Закарпатська область) переплатить близько пів мільйона гривень за антисептики місцевому приватному підприємцю Василю  Липею.

Відділ освіти 10 та 11 грудня підписав з ним два контракти на 800 тис. грн кожен на придбання антисептика АХД 2000 в різних упакуваннях. В описі зазначено, що придбають 500 літрових антисептиків АХД експрес 2000 ультра з дозаторами і стільки ж антисептику АХД в каністрах по 5 літрів. Окрім того замовили 500 невідомих штативів-тримачів до упаковок по 1 літр.

Про ціни на антисептики

Щоб дізнатись точну специфікацію і вартість товару ми звернулись до Міжгірського відділу освіти. Там повідомили, що в каністрах замовляли антисептик АХД 2000 гель, а щодо вартості, то мусять уточнити і попросили зателефонувати за 10 хв. Проте, вже через 10 хвилин і до кінця робочого дня, контактна особа відділу освіти на дзвінки не відповідала.

Якщо порівняти інші закупівлі бюджетних організацій в Україні, то антисептик АХД 2000 гель замовляють, здебільшого, по 950 грн за каністру 5л. Антисептик АХД ультра в упакуванні 1 літр — 260 по грн за штуку. Приблизно такою ж є роздрібна ціна на ринку.

Натомість приватний підприємець з Міжгір’я запропонував місцевим освітянам вищі ціни:

  • АХД 2000 гель 5 літрів — 1300 грн,
  • АХД експрес 2000 ультра 1 літр — 300 грн,
  • Тримач до АХД Експрес 1 літр — 100 грн.

Про тещу підприємця

Цікаво, що насправді приватний підприємець Василь Липей існує лише на папері – діяльність веде його теща.

Про це ми дізнались через те, що номер його телефону, який він вказав у реєстрі підприємців, співпадає з номером ТОВ «Блек Бумер» та приватної підприємиці Віталії Федоренко. І підприємство, і підприємиця зареєстровані за однією адресою в Міжгір’ї. А Віталія Федоренко виявилась тещою Василя Липея.

Вона сама повідомила, що веде бізнес замість зятя. В цьому вона не бачить нічого особливого. Вона також не бачила нижчих цін на ринку на товар, який продала освітянам.

«Таких цін немає. Ми ж теж не будемо даром продавати, мусимо мати якийсь інтерес. Ми не деремо з них десяту шкуру, це по нормальній ціні. Там хороша ціна вийшла. Ми старалися дати таку ціну, що вже дешевше ніяк не виходить», – емоційно відреагувала теща підприємця на питання про те, чому ціни вищі, ніж на ринку.

Однак, на ринку ціла низка компаній пропонують цей товар значно дешевше. У одному із онлайн-магазинів нам підтвердили можливість гуртового замовлення АХД 2000 гель (5л.) по 1000 грн, а АХД 1л ультра по 190 грн. Відтак, за таких цін партія, яку замовляв Міжгірський відділ освіти коштувала б 645 тис. грн або 1,3 млн грн за двома угодами, що майже на 20% дешевше.

Є ще дешевші пропозиції. За ними АХД 2000 гель готові постачати по 824 грн за каністру, а АХД ультра — по 165 грн. Вартість доставки 3 тонн товару (обсяг одного замовлення відділу освіти) — 5-6 тис грн. На кожній з партій Міжгірський відділ освіти міг би зекономити близько 250 тис. грн, тобто півмільйона разом.

Про переплати  

Це не перший випадок, коли Міжгірський відділ освіти купує товари з переплатою. Раніше «Наші гроші. Львів» писали про замовлення відділом холодильників на 45% дорожче, ніж у інтернет-магазинах.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.