Місто купить чернівецькій лікарні кисневий генератор за 4,7 млн грн

Ця установка з виробництва медичного кисню окупить себе за півроку
21 Грудня 2020

Фото: pixabay

Управління забезпечення медичного обслуговування у сфері охорони здоров’я Чернівецької міськради уклало контракт з ТОВ «Медгаз» на придбання кисневої станції. Відповідний договір підписали 17 грудня, а його вартість 4,7 млн грн.

У документі вказано, що місцем поставки є вулиця Героїв Майдану у Чернівцях. Це адреса Чернівецької міської лікарні №1. В управлінні пояснили, що здійснювали закупівлю, оскільки кошти були виділені місцевим бюджетом. Кисневу станцію очікують у січні або на початку лютого.

Станція буде складатись з генератора кисню, двох повітряних компресорів, осушувача повітря та бактерцидних фільтрів.

Як розповідає заступниця головного лікаря з економічних питань Чернівецької лікарні №1 Наталя Лащук, генератор виробляє близько 750 літрів кисню за хвилину і зможе забезпечити 50 точок одночасної подачі кисню. Також у лікарні вже є інше обладнання для забезпечення хворих.

«У нас киснева рампа з балонами і кріоциліндри (ємності для зберігання кисню) на випадок відключення світла чи інших надзвичайних ситуацій. А також 43 кисневих концентратори. На сьогодні в нас розгорнуто 100 ліжок, і ми повністю можемо забезпечити киснем відповідно до вимог НСЗУ», – розповіла Наталя Лащук.

Також Наталя Лащук додає, що кисневе забезпечення через підключення балонів є дуже дорогим для медзакладу:

«Ми багато купуємо кисню. Були ситуації, коли замінювали балони кожних 7 хвилин. У нас місячне споживання вартує біля 1,5 млн грн. Тому придбання цього генератора є фінансово вигідним, я сподіваюсь, що він окупиться менш, ніж за півроку».

Раніше «Наші гроші. Львів» розповідали, що у квітні Чернівецька міська лікарня №1 замовила кисню в балонах на 1,75 млн грн. Передбачалось, що такого обсягу вистачить на два місяці.

Також у лікарні відзначають, що проводили реконструкцію кисневої мережі і підключили додаткові місця до мережі.

«Ми зробили ремонт і додатково розвели 108 точок по лікарні і можемо обслуговувати пацієнтів без концентраторів», — пояснює Наталя Лащук.

Чернівецька міська лікарня №1 приймає хворих на коронавірус від початку епідемії в березні.

Про постачальника

ТОВ «Медгаз» зареєстроване у Києві, а його власницею є Марія Коваленко. Компанія була підрядником із розширення кисневих мереж в Сокирянській районній лікарні (Чернівецька обл.). З початку 2020 року фірма уклала 70 договорів на 14,7 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.