Закарпатська інфекційна лікарня забезпечить киснем 100% ліжок 

Тут встановлять вже третю кисневу станцію вартістю понад 2 млн грн
18 Грудня 2020

Обладнання на фото - це кисневий концентратор, який встановили в лікарні ще весною. Фото Укрінформу

Обласна клінічна інфекційна лікарня Закарпатської облради підписала контракт на систему кисневого постачання. Це буде третя киснева станція у лікарні.

За умовами договору, київське ТОВ «ММЕ» за 2,22 млн грн поставить кисневу станцію моделі Oxy-Gold 15, яка складатиметься з генератора медичного кисню, компресорів та резервуарів для його зберігання.

Як розповідає головний бухгалтер лікарні Роман Колещук, представники компанії вже узгодили з лікарнею технічні умови монтажу. У медзакладі сплатили 30% (667 тис. грн) попередньої оплати, а решту перерахують після встановлення системи. У лікарні установку отримають до кінця року, зараз її перевозять з Туреччини.

«У нас вже є дві кисневих станції, вони забезпечують потреби в реанімації та деяких інших відділеннях. Одна станція була у лікарні, а іншу ми отримали як благодійну допомогу ще на початку епідемії», — розповів бухгалтер.

Зараз обласна інфекційна лікарня працює фактично лише з хворими на коронавірус і має близько ста ліжок: 90 з яких у інфекційному відділенні і 6 — у інтенсивній терапії.

Станцію підключать до наявної мережі, й закриють потребу лікарні у постачанні медичного кисню.

«Установку підключать до існуючої розводки і всі ліжка будуть забезпечені киснем», — коментує Роман Колещук.

Про замовника

Обласна клінічна інфекційна лікарня належить до закладів першої хвилі госпіталізації хворих із коронавірусом. Лікарня здійснила 44 держзамовлення на 14,8 млн грн за спецпроцедурою закупівель із ліквідації наслідків коронавірусної хвороби.

Про постачальника

ТОВ «ММЕ» зареєстровано у селі Чайки, Києво-Святошинського району, а його власниками є Олексій Стрехо і Олександр Архипов. Олексію Стрехо також належить ТОВ «Цеоліт медікал», яке теж бере участь у медичних тендерах.

ТОВ «ММЕ» почала отримувати держпідряди з березня 2020 року і з того часу уклала 23 договори на 21 млн грн, усі з яких на кисневе обладнання. Нещодавно аналогічну установку у фірми замовила Ужгородська районна клінічна лікарня, також за 2,22 млн грн, і Тернопільська база спеціального медичного постачання придбає установку Oxy-Gold 18 за 2,16 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.