Червоноградські освітяни купили маски для вчителів з порушенням законодавства

16 Грудня 2020

Фото умовне (джерело: Освіторія)

Червоноградський відділ освіти 14 грудня підписав договір на закупівлю масок на майже 158 тис. грн із порушенням законодавства.

Відділ освіти замовив 6,6 тисяч багаторазових масок по 25 грн кожна у приватного підприємця Григорія Мирона. Товар замовили за спеціальною спрощеною процедурою для подолання коронавірусної інфекції COVID-19. Це означає, що закупівлю провели за прямим договором, без проведення конкурсу. Проте багаторазові маски відсутні у переліку відповідної постанови Кабміну, яка регулює придбання товарів за даною спрощеною процедурою.

У цю постанову постійно вносили зміни через нові потреби та зміни процедур лікування – сьогодні це вже 12-та редакція постанови. Але багаторазові маски так і не включені у цей список. За спрощеною процедурою можна купувати лише хірургічні і повнолицьові маски. Оскільки сума закупівлі перевищує 50 тис. грн, то управління освіти мало б оголосити конкурсну допорогову закупівлю.

У липні та серпні Червоноградський відділ освіти вже замовляв у  Григорія Мирона багаторазові маски за 24 грн одиниця. Але контракти були на 31 тис. грн та 45 тис. грн за процедурою звітування, а тому відбулись без порушень.

Як розповіла бухгалтер відділу освіти Юлія Щеглова в коментарі «Нашим грошам. Львів», багаторазові тканинні маски замовили для вчителів за кошти міста. Раніше маски замовляли меншими партіями, щоб протестувати чи будуть вони зручними у роботі і чи не викликатимуть алергії.

Щодо того, що багаторазові маски не входять до переліку товарів, які можна закуповувати за спеціальною спрощеною процедурою, то в управлінні про це не знали. А щодо доцільності проведення допорогової закупівлі відповіли, що «фізично не встигають її провести».

Такі випадки не поодинокі. Раніше «Наші гроші. Львів» писали про неодноразові аналогічні порушення в управлінні освіти Чернівецької міськради.

Про постачальника

Приватний підприємець Григорій Мирон прописаний в Херсоні. З початку 2020 року Мирон підписав 20 договорів з бюджетними замовниками на 581 тис. грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.