Лікарня на Буковині придбає генератор кисню українського виробництва за 3,3 млн грн

За підрахунками компанії, вартість обладнання окупиться лікарні за вісім місяців.
14 Грудня 2020

Генератор кисню з сайту nitrogen-generator.com.ua

Сокирянська районна лікарня Чернівецької області замовила кисневий генератор за 3,3 млн грн у виробника ТОВ «Мас сістемз». Обладнання самостійно виробляє кисень з атмосфери та безперебійно подає його до пацієнтів.

Медики отримають модель MAS OXY-30. До її комплекту входить компресорна станція з двома резеруарами по 900 літрів, колона з активованим вігуллям, спеціальні фільтри та сам генератор кисню. Продуктивність генератора становить 30 нм3/год, що дорівнює 120 сорокалітровим балонам кисню. Відтак, за підрахунками компанії, вартість обладнання окупиться лікарні за вісім місяців.

Згідно з угодою, товар встановлять до кінця грудня.

Наразі Сокирянська районна лікарня замовляє медичний кисень в балонах у чернівецького ТОВ «Сектор газу». Один 40-літровий балон обходиться закладові у 200 грн, товар постачають кожного дня. За словами директора лікарні Олександра Андрійчука, на добу заклад використовує 65 балонів кисню, а на місяць – більше тисячі. Загалом протягом карантину лікарня придбала медичного кисню на 797 тис. грн.

При цьому за цей період виникла ситуація, коли компанія не змогла вчасно доставити балони, тоді медикам допомогли резервні запаси.

Поточна закупівля кисневого генератора – найбільша угода Сокирянської районної лікарні за спрощеною «ковідною» процедурою. Загалом протягом карантину медики спрямували 11,4 млн грн на подолання коронавірусу.

Про постачальника

Компанія «Мас сістемз» зареєстрована у Києві. Через польське ТОВ «Агрокоолвент» нею володіють киянин Володимир Слюсарчук та поляк Марек Галянт. Підприємство є виробником холодильного та вентиляційного обладнання, а також кисневих генераторів.

Протягом 2019-2020 років фірма отримала державних замовлень на 9,7 млн грн, враховуючи поточну угоду. Інше велике замовлення компанії − кисневий генератор MAS OXY-100 за 6,4 млн грн для Рівненської центральної міської лікарні.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.