Сокальські освітяни, виправдовуючись карантином, витратять 1,3 млн грн без тендеру

11 Грудня 2020

Фото ілюстративне, джерело: solutions.asbis.ua

Центр з обслуговування закладів освіти Сокальського району збирається укласти договір на постачання інтерактивних панелей із ТОВ «Леополіс комп’ютер» в обхід конкурентних торгів.

9 грудня центр обслуговування опублікував намір укласти договір на придбання інтерактивних панелей для шкіл району на 1,3 млн грн. Нагадаємо, що для тендерів на суму більш, ніж 200 тис. грн, необхідно проводити конкурсну закупівлю із аукціоном і участю не менше двох учасників.

Закупівлю збираються здійснити за переговорною процедурою і підписати контракт напряму із ТОВ «Леополіс комп’ютер». Таке рішення Центр з обслуговування закладів освіти приймає нібито через «відсутність конкуренції з технічних причин».

Експерт із публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько вважає таке рішення безпідставним:

«Проведення цієї закупівлі  за цією підставою взагалі не обґрунтовано замовником. Відсутність конкуренції з технічних причин означає, що іншої компанії, яка може продати такий товар, не існує. Очевидно, що це неправда».

В поясненні замовник зазначає, що на попередні торги з’явився лише один учасник, а повторно відкриті торги проводити не будуть через карантин.

«Зважаючи на зростання кількості хворих на території України є велика ймовірність введення карантину, що призведе до не виконання договору учасниками закупівлі», — йдеться у поясненні до переговорної процедури.

Також Юрій Кузько додає:

«Замовник зазначив одну причину, однак в самому поясненні пише не про відсутність конкуренції з технічних причин. Він фактично зазначив «ми не встигаємо, а тут ще й коронавірус». Тобто почали писати все підряд, аби хоч якось себе виправдати. Це виглядає дуже схожим на термінове освоєння коштів до кінця року, оскільки процедуру відкритих торгів замовник провести вже не встигне».

Підписати контракт із «Леополіс комп’ютер» сокальські освітяни зможуть через 10 днів після публікації наміру про укладення договору. У «Центрі громадського моніторингу та досліджень» повідомили, що  повідомлять про цю закупівлю Державну аудиторську службу.

У попередньому тендері «Леополіс комп’ютер» пропонував інтерактивні панелі Prestigio Multiboard та устаткування до них за 129 тис. грн. У мережі їх вартість 120 тис. грн, однак, окрім електронної дошки у комплект, який закуповували на торгах, також входить настільне кріплення, веб-камера та безпровідна клавіатура.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.