Дві державні лікарні в Чернівцях робитимуть ПЛР-тести на новому обладнанні за 4,4 мільйони

11 Грудня 2020

Вірусологічна лабораторія (Чернівці) Фото: Чернівецька ОДА (червень 2020)

Департамент охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації придбає обладнання для діагностики коронавірусу на 4,4 млн грн. Його отримає Чернівецький обласний шкірно-венерологічний диспансер та Чернівецький обласний медичний діагностичний центр.

Наразі обидві установи проводять лише ІФА-тестування на визначення антитіл до коронавірусу. А завдяки новому обладнанню вони робитимуть ПЛР-дослідження, яке є основним методом виявлення зараження.

Заклади отримають по одній станції для виділення нуклеїнових кислот Auto-Pure 96 за 1,25 млн грн. За такою ж ціною його придбали й інші замовники, наприклад Тернопільський та Чернівецький обласні лабораторні центри. Товар поставить підприємець Максим Рога.

Виробником станції Auto-Pure 96 є китайська компанія «AllSheng». Обладнання дозволяє виділити ДНК та РНК із різного біологічного матеріалу, наприклад кров, клітини тощо. Після цього вибрані зразки можна аналізувати, зокрема, на наявність коронавірусу.

За другою угодою для установ придбають два ампліфікатори з додатками CFX96 Real Time американської компанії «Bio-Rad» за 973 тис. грн, що відповідає ринковій ціні. Товар замовили у ТОВ «Біомедінвест».

Закупівлі провели  за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

Ситуація з тестуванням

Чернівецька область – єдина з п’яти областей Західної України, де постійно купують нове обладнання для діагностики коронавірусу. Наприклад, у листопаді та грудні Чернівецький обласний лабораторний центр придбав дві станції Auto-Pure 96 по 1,2 млн грн.

Водночас Буковина є лідером серед західних областей за швидкістю тестування на коронавірус. За даними «Texty.org», станом на 3 грудня вона посіла третє місце за цим показником. Тут отримати результати можна було впродовж півтори доби. З інших західних регіонів єдина Тернопільська область отримала перше місце за швидкістю тестування. На Закарпатті та на Львівщині на результати потрібно було чекати чотири дні, на Прикарпатті – майже сім днів.

Про постачальників

Максим Рога зареєстрований 2016 року в Києві, спеціалізується на продажі фармацевтичних товарів.

Протягом 2019-2020 років він отримав державних замовлень на 3,1 млн грн. Поточна угода – найбільша для постачальника за цей період. До цього часу він продавав невелике медичне обладнання на шталт концентраторів чи моніторів пацієнта.

Компанія «Біомедінвест» зареєстрована в Києві. Її власниками є Олег Назарук, Володимир Мельник та Юрій Навара.

Впродовж 2019-2020 років фірма уклала угод на 104 млн грн, в основному на постачання медичних товарів. Серед її найбільших договорів – тести на 13,8 млн грн для державного підприємства «Медичні закупівлі України».

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.