У Сокалі за «ковідне» фінансування куплять рентген для «нековідних» пацієнтів

09 Грудня 2020

Сокальська районна лікарня

Сокальська центральна районна лікарня замовила рентгенівську систему за 2,8 млн грн у ТОВ «Здраво». Закупівлю провели за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19. Хоча користуватимуться нею для діагностики пацієнтів, не хворих на коронавірус.

Медики отримають стаціонарний рентген-апарат New Oriental 1000CE китайського виробника «Beijing Wandong Medical Equipment Co». На відміну від звичайних рентген-апаратів, ця система дозволить робити високоякісні знімки з меншим опроміненням пацієнтів. Обладнання поставлять до кінця лютого 2021 року.

Зараз медики користуються одним цифровим рентген-апаратом та двома плівковими, − розповів редакції головний лікар Роман Швед. За його словами, перший стоїть у ковідному відділенні, тому для загальних пацієнтів він не доступний. Натомість для їхньої діагностики використовують плівкові рентген-апарати, які працюють «за старою технологією».

«Вони затримують нас в часі, на результати треба чекати до 40 хвилин. А з цим новим рентген-апаратом все буде швидко. Крім того, не доведеться вже витрачати кошти на плівки, це економія», − зазначив Роман Швед. За даними Prozorro, цього року лікарня спрямувала 120 тис. грн на закупівлю приладдя для рентгендіагностики.

«Ковідні» закупівлі лікарні

Протягом карантину Сокальська центральна районна лікарня спрямувала 17 млн грн за спрощеною «ковідною» процедурою. Поточна закупівля – найбільша для медиків. Серед інших великих договорів – вентилятори легень за 1,5 млн грн та пересувна рентген-система вартістю 1,3 млн грн.

Про постачальника

Компанія «Здраво» зареєстрована у Києві, а її власником є Валерій Лось. Підприємство є одним з найбільших постачальників медичного обладнання в Україні. З початку 2020 року воно отримало відповідних державних замовлень на 242 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.