- NGL.media - https://ngl.media -

Управителі арештованим: як живуть львівські «армівці»

30.11.2020 @ 11:30 в Розслідування

25-річна працівниця Західного територіального управління АРМА Лілія Русенко володіє квартирою в Іспанії. Але не декларує будинку, в якому живе в Україні. Колишній керівник Віталій Дума користується будинком тестя, а його син отримав подарунки від прабабусі-вчительки. 

***

У жовтні 2018-того в Україні створили територіальні управління Агентства розшуку та управління активами, одержаними від корупційних злочинів  (АРМА) – спеціальний орган, який допомагає правоохоронцям розшукати та управляти арештованими активами.

За рішенням судів в управління [1] АРМА переходили активи, пов’язані з колишнім президентом Віктором Януковичем, зокрема «Межигір’я», Херсонський нафтоперевалочний комплекс, який входив у групу бізнесмена Сергія Курченка, автівки, квартири, нерухомість у центрі столиці зі справи екс-міністра доходів та зборів Олександра Клименка.

Західному територіальному управлінню з центром у місті Львові підпорядковується [2] шість областей. Саме ця установа фігурувала [3] у скандалі з майном фірм братів Дубневичів, яке перейшло до них в управління після арешту суду. АРМА у свою чергу шукала управителів для ТЕЦ у Новояворівську і Новому Роздолі. Двічі шукала. Але сьогодні у частини мешканців Новояворівська ледь теплі батареї у домівках, частина – без тепла в оселях. А мешканці Нового Роздолу у жовтні знову вийшли [4] на вулицю з акцією протесту.

Серед об’єктів [5], якими управляє АРМА на Львівщині, майно ТЕЦ у Новому Роздолі та Новояворівську, гаражні бокси, нежитлові приміщення, а також земельна ділянка, квартира, нежитлове приміщення, частки у шести компаніях екс-директора Львівського бронетанкового заводу.

Цей вступ ми зробили, щоб пояснити, чому ми вирішили перевірити декларації працівників Західного територіального управління, чи відповідають вони реальному стилю життя посадовців. Тож поки «армівці» шукають і управляють майном, одержаним корупційним шляхом, ми готові допомогти їм відшукати те, що вони забули задекларувати. І навіть показати те майно, яке в деклараціях є, але до походження якого виникають запитання.

Під дахом тестя 

Перевірку ми розпочали з діючого керівника управління Владислава Насанкіна, однак нам не вдалося відшукати доказів незаконного збагачення чи не задекларованого майна (а якщо ви про таке знаєте, то пишіть нам на lviv@nashigroshi.org). Сім’я має [6] квартиру та дві ділянки на Рівненщині, де він працював заступником начальника обласного управління захисту економіки. У Львові живе у кімнаті від Української академії друкарства.

Значно цікавішою виявилась декларація колишнього керівника управління Віталія Думи, держслужбовця із понад 23-річним стажем. Сьогодні він продовжує працювати в управлінні, але невідомо на якій посаді. Керівництво Західного територіального управління АРМА приховує цю інформацію – посаду колишнього начальника не надали ні у відповідь на запит, ні в телефонному коментарі.

Але відомо, що Віталій Дума раніше працював в міліції [7] та податковій [8]. У 2019-му разом з дружиною задекларували [9] близько 2 млн грн. Понад 141 тисячу до сімейної скарбниці внесла донька, працівниця митниці [10].

У власності дружини Думи земельні ділянки, квартира у спальному районі Львова і автівки, якими рулять усією сім’єю. Дружина у Думи – бізнес-вумен з видами діяльності під ресторан чи кафе. Тому це майно, принаймні, можна пояснити.

Фото зі сторінки Руслани Думи

А ось ця ділянка та будинок в елітному районі Пасік-Зубрицьких оформлена на тестя.

Купив землю Володимир Тимошенко у свої 80. Через рік чоловік побудував двоповерховий маєток. Тут і живуть Віталій Дума з дружиною та донькою. А сам тесть генерала мешкає у скромному будинку за 40 кілометрів від Львова.

«Зять – полковник. Я тут будував будинок і для неї ще побудував у Львові. Для дочки», –  розповідає Володимир Тимошенко.

За словами Тимошенка, який є пенсіонером, гроші на будинок для доньки він заробив ще працюючи робітником на заводі «Полярон». У Пасіках-Зубрицьких ми знайшли оголошення, в якому продають котеджі неподалік помешкання Думи. Котедж площею 120-160 км. м коштує 100-120 тис. дол.

Площа будинку, зареєстрованого на тестя Володимира Думи, – майже 200 кв. м. Відтак, за версією забудовників, його вартість становить близько 3 млн грн. А за словами директора агенції нерухомості «Realbest» Любомира Бованька, у 2017 році такий особняк  міг коштувати 120-150 тис. дол. Середній курс долара тоді становив [11] орієнтовно 27 гривень за долар, тобто від 3,24 до 4,05 млн грн.

Ми також звернули увагу і на сина Віталія Думи. Володимир – правоохоронець. Він працює [12] в одному з управлінь Національної поліції на Львівщині. Про мамину квартиру і мамину машину ми говорити не будемо. Куди цікавіша ось ця ділянка неподалік Львова.

Асфальтована вулиця, навколо ліс, неподалік озеро і помпезні маєтки. Вулицю Дубовий Гай у селі Підберізці уже назвали «львівським Межигір’ям». Саме тут декілька років тому журналісти [13] видання «Наші гроші. Львів» виявили таємне поселення місцевих депутатів.

Сусідом двох доньок співвласника тютюнової фабрики Григорія Козловського став Володимир Дума. Цю землю хлопець отримав у спадщину [14] від Олександри Куцко. Крім ділянки ця ж жінка у свої 88 презентувала [15] юнаку подарунок у негрошовій формі на суму понад 200 тис.грн.

Місцеві у селі Волощина, де вона мешкала, розповідають, Олександра Куцко тут працювала вчителькою. Для Думи молодшого вона прабабуся, бо для старшого: «А то внук її. Віталік. – Та-та, Дума. – Та вона вже померла. Давненько вже. Вона була моя перша вчителька».

Про секрет успіху родичів-пенсіонерів ми вирішили запитати особисто у Віталія Думи. Чоловік не відмовився від інтерв’ю, однак зазначив, що наразі зустрітися не може, бо не у Львові. А відповідати на запитання телефоном Дума не захотів. Однак, ми готові опублікувати його відповіді.

Іспанська квартира інспекторки АРМА

Серед працівників Західного територіального управління майном виділяється Лілія Русенко – головний спеціаліст [16] сектору виявлення та розшуку активів. У 25-річної дівчини готівкою задекларовано 50 тис. дол., 30 тис. євро та 300 тис. грн. А ще коштовний годинник, автівка та квартира в Іспанії.

Оропеса-дель-Мар – це невелике іспанське курортне містечко. Мальовнича берегова лінія, невисокі гори навколо, доглянуті піщані пляжі і колоритні старовинні вулички. Усе для повного релаксу. В ось цьому будинку неподалік набережної у власності Лілі і мами майже 73 квадратних метри. Обидві стали власницею апартаментів у жовтні 2018-го.

Нині на сайтах оголошень у цьому ж будинку, на цьому ж поверсі, нерухомість зі знижкою вартує від 88 тис. євро.

До роботи в АРМА дівчина працювала у туристичній фірмі, де офіційно за 2019 рік заробила 26 тис. грн. А до цього Ліля була студенткою.

Лілія Русенко пояснює, декларацію заповнювала чесно і вказала все, що має: «На мене не оформлено нічого. – Але ви десь живете? – Я зазначила в декларації. – Немає. – В декларації є пункт, коли ти наповнюєш, просто він не подається, місце твоє проживання і місце прописки. Там всьо зазначено. – Але є майно, яким ви користуєтеся. А звідки у вас гроші на машину, на квартиру в Іспанії? – (Сідає в машину і їде, – ред.)».

Тільки-от житла в Україні у декларації дівчини ви не побачите. Можливо, в час карантину дівчина працює з іспанської квартири дистанційно, подумаєте ви. Але наша зустріч під роботою і соцмережі дівчини підказують, вона таки у Львові.

Автівка Лілія Русенко

Постійні світлини та відео з «Хонди» можуть наштовхнути на ще одну думку: може, дівчина живе в машині? Але ні. Фіксуємо автівку дівчини на території ось цього приватного будинку у селі Підрясне біля Львова.

Двоповерховий будинок на понад 200 квадратів, господарська будівля, альтанка, гойдалка, басейн та велика територія. Усе це – у власності мами Лілі, яка за останньою декларацією [17], поданою у 2017 році, працювала інспекторкою у сервісному центрі МВС.

У вересні цього року Галині Русенко подарували нежитлове приміщення у самісінькому центрі Львова. Раніше ці 160 квадратів були у власності бабусі нашої фігурантки, які пенсіонерка здавала в оренду банку.

А ще у власності 67-річної бабусі є квартира, земельна ділянка неподалік Львова та елітна машина з аналогічними номерами як у внучки. «Лексус» бабусі ми помічали і біля будинку, де живе працівниця Західного територіального управління АРМА.

Розкішний стиль життя пенсіонерки можна було б пояснити тим, що вона підприємниця [18]. Тільки от виглядає будинок, де живе бабуся фігурантки, дуже скромно – це квартира на вулиці Городницькій. Поспілкуватися з жінкою нам так і не вдалося. Нам або не відчиняли двері, або чоловік розповідав, що жінки немає вдома: «Дівчата, журналістів нам не треба. Тут вона живе, але її не має».

Ще донедавна поки «армівці» шукали та управляли майном, отриманим від корупційних злочинів, їхні декларації могло б перевірити НАЗК. Але своїм рішенням Конституційний суд забрав такі повноваження. То ж нині для посадовців не має жодного покарання за незадекларовані статки чи майно родичів з сумнівним походженням.

Матеріал підготовлено у рамках проекту «Час розслідувати» ГО «Інститут розвитку регіональної преси» за підтримки проекту USAID-Internews «Медійна програма в Україні». За зміст матеріалу несе відповідальність автор. 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/11/30/upravyteli-areshtovanym-yak-zhyvut-lvivski-armivtsi/

URLs in this post:

[1] управління: http://nashigroshi.org/2020/04/07/sbshnyky-prokurors-ki-manikiurni-salony-zeky-ta-sportsmeny/

[2] підпорядковується: https://arma.gov.ua/news/typical/priznacheno-nachalnika-upravlinnya-zahidnogo-mijregionalnogo-teritorialnogo-upravlinnya-arma

[3] фігурувала: http://nashigroshi.org/2019/11/22/firmu-upravytelia-tets-dubnevychiv-pislia-konkursu-perepysaly-na-dyrektora-reyders-koho-reiestratsiynoho-kp/

[4] вийшли: https://www.lmn.in.ua/novyj-rozdil-vymagaye-tepla/

[5] об’єктів: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ED-S2z8ZMDoN6mPRovLgMTmIS27GsPwN/edit#gid=951428325

[6] має: https://declarations.com.ua/declaration/nacp_e3e8384f-d27f-4ba8-ab96-913d503b6996

[7] міліції: https://declarations.com.ua/declaration/vulyk_28_86

[8] податковій: https://public.nazk.gov.ua/declaration/ba1048e5-1504-4a80-8c5a-37b23f069cb7

[9] задекларували: https://public.nazk.gov.ua/declaration/c5d94b73-bb04-493b-a48c-3079635cd745

[10] митниці: https://public.nazk.gov.ua/declaration/6d1b2a94-36c7-490e-9287-e22fc364de56

[11] становив: https://www.porschefinance.ua/uk/cliet-service/kursi-valyut-2017/gruden-2017

[12] працює: https://public.nazk.gov.ua/declaration/e1d16e57-ae91-404c-a302-6decc0b03067

[13] журналісти: http://ngl.media/2016/10/13/tajemne-poselennya-lvivskyh-deputativ/

[14] спадщину: https://declarations.com.ua/declaration/nacp_d6541978-6778-4547-b448-bfe55ee93ab3

[15] презентувала: https://public.nazk.gov.ua/declaration/d09268e6-d2b7-42c1-bc37-da85bfce106c

[16] спеціаліст: https://public.nazk.gov.ua/declaration/e246d763-10b5-428f-b7ae-7c25176c31ce

[17] декларацією: https://public.nazk.gov.ua/declaration/945c6afa-6a9c-4d1a-a0a4-c8edb48ed1aa

[18] підприємниця: https://youcontrol.com.ua/catalog/fop_details/41422461/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.