Управителі арештованим: як живуть львівські «армівці»

Працівниця Західного територіального управління АРМА декларує квартиру в Іспанії, але не будинок, де живе
30 Листопада 2020

25-річна працівниця Західного територіального управління АРМА Лілія Русенко володіє квартирою в Іспанії. Але не декларує будинку, в якому живе в Україні. Колишній керівник Віталій Дума користується будинком тестя, а його син отримав подарунки від прабабусі-вчительки. 

***

У жовтні 2018-того в Україні створили територіальні управління Агентства розшуку та управління активами, одержаними від корупційних злочинів  (АРМА) – спеціальний орган, який допомагає правоохоронцям розшукати та управляти арештованими активами.

За рішенням судів в управління АРМА переходили активи, пов’язані з колишнім президентом Віктором Януковичем, зокрема «Межигір’я», Херсонський нафтоперевалочний комплекс, який входив у групу бізнесмена Сергія Курченка, автівки, квартири, нерухомість у центрі столиці зі справи екс-міністра доходів та зборів Олександра Клименка.

Західному територіальному управлінню з центром у місті Львові підпорядковується шість областей. Саме ця установа фігурувала у скандалі з майном фірм братів Дубневичів, яке перейшло до них в управління після арешту суду. АРМА у свою чергу шукала управителів для ТЕЦ у Новояворівську і Новому Роздолі. Двічі шукала. Але сьогодні у частини мешканців Новояворівська ледь теплі батареї у домівках, частина – без тепла в оселях. А мешканці Нового Роздолу у жовтні знову вийшли на вулицю з акцією протесту.

Серед об’єктів, якими управляє АРМА на Львівщині, майно ТЕЦ у Новому Роздолі та Новояворівську, гаражні бокси, нежитлові приміщення, а також земельна ділянка, квартира, нежитлове приміщення, частки у шести компаніях екс-директора Львівського бронетанкового заводу.

Цей вступ ми зробили, щоб пояснити, чому ми вирішили перевірити декларації працівників Західного територіального управління, чи відповідають вони реальному стилю життя посадовців. Тож поки «армівці» шукають і управляють майном, одержаним корупційним шляхом, ми готові допомогти їм відшукати те, що вони забули задекларувати. І навіть показати те майно, яке в деклараціях є, але до походження якого виникають запитання.

Під дахом тестя 

Перевірку ми розпочали з діючого керівника управління Владислава Насанкіна, однак нам не вдалося відшукати доказів незаконного збагачення чи не задекларованого майна (а якщо ви про таке знаєте, то пишіть нам на lviv@nashigroshi.org). Сім’я має квартиру та дві ділянки на Рівненщині, де він працював заступником начальника обласного управління захисту економіки. У Львові живе у кімнаті від Української академії друкарства.

Значно цікавішою виявилась декларація колишнього керівника управління Віталія Думи, держслужбовця із понад 23-річним стажем. Сьогодні він продовжує працювати в управлінні, але невідомо на якій посаді. Керівництво Західного територіального управління АРМА приховує цю інформацію – посаду колишнього начальника не надали ні у відповідь на запит, ні в телефонному коментарі.

Але відомо, що Віталій Дума раніше працював в міліції та податковій. У 2019-му разом з дружиною задекларували близько 2 млн грн. Понад 141 тисячу до сімейної скарбниці внесла донька, працівниця митниці.

У власності дружини Думи земельні ділянки, квартира у спальному районі Львова і автівки, якими рулять усією сім’єю. Дружина у Думи – бізнес-вумен з видами діяльності під ресторан чи кафе. Тому це майно, принаймні, можна пояснити.

Фото зі сторінки Руслани Думи

А ось ця ділянка та будинок в елітному районі Пасік-Зубрицьких оформлена на тестя.

Купив землю Володимир Тимошенко у свої 80. Через рік чоловік побудував двоповерховий маєток. Тут і живуть Віталій Дума з дружиною та донькою. А сам тесть генерала мешкає у скромному будинку за 40 кілометрів від Львова.

«Зять – полковник. Я тут будував будинок і для неї ще побудував у Львові. Для дочки», –  розповідає Володимир Тимошенко.

За словами Тимошенка, який є пенсіонером, гроші на будинок для доньки він заробив ще працюючи робітником на заводі «Полярон». У Пасіках-Зубрицьких ми знайшли оголошення, в якому продають котеджі неподалік помешкання Думи. Котедж площею 120-160 км. м коштує 100-120 тис. дол.

Площа будинку, зареєстрованого на тестя Володимира Думи, – майже 200 кв. м. Відтак, за версією забудовників, його вартість становить близько 3 млн грн. А за словами директора агенції нерухомості «Realbest» Любомира Бованька, у 2017 році такий особняк  міг коштувати 120-150 тис. дол. Середній курс долара тоді становив орієнтовно 27 гривень за долар, тобто від 3,24 до 4,05 млн грн.

Ми також звернули увагу і на сина Віталія Думи. Володимир – правоохоронець. Він працює в одному з управлінь Національної поліції на Львівщині. Про мамину квартиру і мамину машину ми говорити не будемо. Куди цікавіша ось ця ділянка неподалік Львова.

Асфальтована вулиця, навколо ліс, неподалік озеро і помпезні маєтки. Вулицю Дубовий Гай у селі Підберізці уже назвали «львівським Межигір’ям». Саме тут декілька років тому журналісти видання «Наші гроші. Львів» виявили таємне поселення місцевих депутатів.

Сусідом двох доньок співвласника тютюнової фабрики Григорія Козловського став Володимир Дума. Цю землю хлопець отримав у спадщину від Олександри Куцко. Крім ділянки ця ж жінка у свої 88 презентувала юнаку подарунок у негрошовій формі на суму понад 200 тис.грн.

Місцеві у селі Волощина, де вона мешкала, розповідають, Олександра Куцко тут працювала вчителькою. Для Думи молодшого вона прабабуся, бо для старшого: «А то внук її. Віталік. – Та-та, Дума. – Та вона вже померла. Давненько вже. Вона була моя перша вчителька».

Про секрет успіху родичів-пенсіонерів ми вирішили запитати особисто у Віталія Думи. Чоловік не відмовився від інтерв’ю, однак зазначив, що наразі зустрітися не може, бо не у Львові. А відповідати на запитання телефоном Дума не захотів. Однак, ми готові опублікувати його відповіді.

Іспанська квартира інспекторки АРМА

Серед працівників Західного територіального управління майном виділяється Лілія Русенко – головний спеціаліст сектору виявлення та розшуку активів. У 25-річної дівчини готівкою задекларовано 50 тис. дол., 30 тис. євро та 300 тис. грн. А ще коштовний годинник, автівка та квартира в Іспанії.

Оропеса-дель-Мар – це невелике іспанське курортне містечко. Мальовнича берегова лінія, невисокі гори навколо, доглянуті піщані пляжі і колоритні старовинні вулички. Усе для повного релаксу. В ось цьому будинку неподалік набережної у власності Лілі і мами майже 73 квадратних метри. Обидві стали власницею апартаментів у жовтні 2018-го.

Нині на сайтах оголошень у цьому ж будинку, на цьому ж поверсі, нерухомість зі знижкою вартує від 88 тис. євро.

До роботи в АРМА дівчина працювала у туристичній фірмі, де офіційно за 2019 рік заробила 26 тис. грн. А до цього Ліля була студенткою.

Лілія Русенко пояснює, декларацію заповнювала чесно і вказала все, що має: «На мене не оформлено нічого. – Але ви десь живете? – Я зазначила в декларації. – Немає. – В декларації є пункт, коли ти наповнюєш, просто він не подається, місце твоє проживання і місце прописки. Там всьо зазначено. – Але є майно, яким ви користуєтеся. А звідки у вас гроші на машину, на квартиру в Іспанії? – (Сідає в машину і їде, – ред.)».

Тільки-от житла в Україні у декларації дівчини ви не побачите. Можливо, в час карантину дівчина працює з іспанської квартири дистанційно, подумаєте ви. Але наша зустріч під роботою і соцмережі дівчини підказують, вона таки у Львові.

Автівка Лілія Русенко

Постійні світлини та відео з «Хонди» можуть наштовхнути на ще одну думку: може, дівчина живе в машині? Але ні. Фіксуємо автівку дівчини на території ось цього приватного будинку у селі Підрясне біля Львова.

Двоповерховий будинок на понад 200 квадратів, господарська будівля, альтанка, гойдалка, басейн та велика територія. Усе це – у власності мами Лілі, яка за останньою декларацією, поданою у 2017 році, працювала інспекторкою у сервісному центрі МВС.

У вересні цього року Галині Русенко подарували нежитлове приміщення у самісінькому центрі Львова. Раніше ці 160 квадратів були у власності бабусі нашої фігурантки, які пенсіонерка здавала в оренду банку.

А ще у власності 67-річної бабусі є квартира, земельна ділянка неподалік Львова та елітна машина з аналогічними номерами як у внучки. «Лексус» бабусі ми помічали і біля будинку, де живе працівниця Західного територіального управління АРМА.

Розкішний стиль життя пенсіонерки можна було б пояснити тим, що вона підприємниця. Тільки от виглядає будинок, де живе бабуся фігурантки, дуже скромно – це квартира на вулиці Городницькій. Поспілкуватися з жінкою нам так і не вдалося. Нам або не відчиняли двері, або чоловік розповідав, що жінки немає вдома: «Дівчата, журналістів нам не треба. Тут вона живе, але її не має».

Ще донедавна поки «армівці» шукали та управляли майном, отриманим від корупційних злочинів, їхні декларації могло б перевірити НАЗК. Але своїм рішенням Конституційний суд забрав такі повноваження. То ж нині для посадовців не має жодного покарання за незадекларовані статки чи майно родичів з сумнівним походженням.

Матеріал підготовлено у рамках проекту «Час розслідувати» ГО «Інститут розвитку регіональної преси» за підтримки проекту USAID-Internews «Медійна програма в Україні». За зміст матеріалу несе відповідальність автор.