ТОП-5 закупівель тижня для боротьби з COVID-19

30 Листопада 2020

Протягом 23-27 листопада бюджетні установи в п’яти областях Західної України підписали 748 договорів на загальну суму 83,7 млн грн за спеціальною процедурою закупівель для боротьби з COVID-19. Минулого тижня на боротьбу з коронавірусом спрямували на 70% більше — 143 млн грн, а 9-13 листопада 99 млн.

Найбільше грошей за підписаними договорами витратять у Львівській та Тернопільській областях – 31,7 млн грн та 26,6 млн грн відповідно. Третє місце в рейтингу посідає Закарпатська область, де витратять 14,2 млн грн. На боротьбу з епідемією найменше коштів цього тижня спрямували у Івано-Франківській та Тернопільській областях – 12,3 та 10,9 млн грн.

Найбільшими угодами тижня стали закупівлі рентгенівської системи, костюмів біологічного захисту, обладнання для проведення тестування, експрес-тестів та медичного автомобіля.

  1. Львівська обласна інфекційна лікарня підписала договір на придбання рентген-системи моделі TX-32HF-B-D-C. Вартість пересувної установки становить 4,1 млн грн. Продавцем товару стала київська компанія «Ксенко», яка є одним з найбільших постачальників медичної техніки для медзакладів Львівської області. Рентген у лікарні отримають до кінця року.
  2. Тернопільський центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф замовив у приватної підприємиці Марії Соляр захисні костюми та інші засоби індивідуального захисту. Всього придбають 12 тис. костюмів біологічного захисту, 18 тис. одноразових халатів та медичних шапочок, а також 10 тисяч пар бахіл. Загальна вартість контракту — 3,54 млн грн. Родина Солярів також була одним із найбільших постачальників постачальників медматеріалів у Тернопільській області, про що писали «Наші гроші. Львів».
  3. Тернопільський обласний лабораторний центр отримає додаткове обладнання для проведення ПЛР-тестів. Центр придбав дві автоматичні станції Auto-Pure 96 вартість кожної з яких 1,25 млн грн. Її виробником є китайська компанія «AllSheng». Обладнання дозволяє виділити ДНК та РНК із різного біологічного матеріалу. Після цього вибрані зразки можна аналізувати, в тому числі на наявність коронавірусу. У жовтні тернопільський лабораторний центр вже купував аналогічну установку, а її вартість також була 1,25 млн грн. В обох випадках постачальником товару є ТОВ «Лабсвіт».
  4. Управління охорони здоров’я Львівської міської ради 23 листопада підписало договір вартістю 2,4 млн грн на постачання швидких текстів для визначення коронавірусу. Купили тести Panbio COVID-19 Ag для виявлення коронавірусу на основі антигену, їх роблять за допомогою мазка із носоглотки.
  5. Чортківська центральна комунальна районна лікарня у Тернопільській області придбає автомобіль швидкої медичної допомоги за 2 млн грн у ТОВ «Соллі Плюс». Це буде перша машина для лікарні з 2013 року. Медики отримають спеціалізований автомобіль CS АШМД-04 типу C на базі Renault Master. Він обладнаний портативним апаратом вентиляції легень, кисневими балонами, електрокардіографом тощо. Лікарня отримає спецтранспорт до 18 грудня цього року.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.