ТОП-5 закупівель тижня для боротьби з COVID-19

23 Листопада 2020

Протягом 16-20 листопада бюджетні установи в п’яти областях Західної України підписали 901 контракт на загальну суму 143 млн грн за спеціальною процедурою закупівель для боротьби з COVID-19. Це майже наполовину більше, ніж минулого тижня, коли було витрачено 99 млн грн, але приблизно стільки ж витрачали наприкінці жовтня та на початку листопада – 146 млн грн та 144 млн грн.

Найбільше грошей витратять за підписаними договорами у Львівській та Чернівецькій областях – 50,8 млн грн та 29,8 млн грн відповідно. Третє місце в рейтингу посідає Закарпатська область з сумою у 26,6 млн грн. На боротьбу з пандемією у Тернопільській та Івано-Франківській областях спрямували 20,8 млн грн та 15 млн грн.

Найбільшими угодами тижня стали закупівлі автомобілів швидкої медичної допомоги, кисневі станції та апарати штучної вентиляції легень:

  1. Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф підписав договір із ТОВ «Авоспецпром» на закупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги на загальну суму 15,68 млн грн. Медцентр вже не вперше купує швидкі у «Автоспецпрому». Як повідомляли «Наші гроші. Львів», у вересні та жовтні медичний заклад також купував швидкі у «Автоспецпрому». Двома попередніми контрактами медики замовили 14 автомобілів за 27,4 млн грн. Перші вісім автомобілів медичний центр вже отримав і передав транспорт у структурні підрозділи районних служб екстреної допомоги.
  2. Львівський «Центр легеневого здоров’я» придбає 200 кисневих концентраторів у ТОВ «Інкос лайн». Вартість контракту становить 7,2 млн грн. До порівняння протягом вересня-жовтня 2020 року усі лікарні Львівської області купили лише 87 кисневих концентраторів на 3,4 млн грн. Раніше легеневий Центр також замовляв апарати штучної вентиляції легень на 16 млн грн.
  1. Кисневе обладнання також придбають у Закарпатській області. Тячівська районна лікарня отримає нову кисневу станцію, яка складається із генератора кисню PSA виробництва американської компанії AirSep та компресорної станції Atlas Copco. Вартість такого обладнання 4 млн грн. Постачатиме товар ТОВ «Алві-лайн». Згідно інформацією на сайті компанії, фірма спеціалізується на інжинірингових рішеннях у створенні та реконструкції систем медичного газопостачання.
  2. Львівська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги купить у ТОВ «Мед Ексім» рентгенівську систему моделі IMAX 101A за 3,5 млн грн.
  3. Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» замовив у ТОВ «Прантекс» три апарати штучної вентиляції легень та три кисневі концентратори за 3,2 млн грн. Три апарати ШВЛ моделі Neumovent GraphNet Аdvance використовують для дорослих та немовлят. У медзакладі є ізольований корпус, в якому здійснюється прийом вагітних і породіль з підозрою чи уже діагностованим COVID-19. Раніше у пологовому було 4 ШВЛ. У квітні пологовий центр отримав один апарат як благодійну допомогу від священників УГКЦ.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.