- NGL.media - https://ngl.media -

Фірма, що викидала медичні відходи біля озера в Києві, отримала підряд на утилізацію в Ужгороді

18.11.2020 @ 09:00 в Новини,Ужгород

Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака підписала договір із ТОВ «Екологічні переробні технології» на утилізацію медичних відходів за 227 тис. грн. Згідно з угодою, що оприлюднена на сайті електронних закупівель Prozorro [1], вартість утилізації 1 кг відходів становитиме 22,7 грн.

Окрім переможця, участь у торгах взяло ще ТОВ «Нью екосвіт», але його пропозиція була на 87,5 тис. грн дорожчою. Під час аукціону учасники не торгувались і не знижували своїх пропозицій.

Технічним завданням передбачено, що переможець торгів утилізує 10 тис. кг інфікованих відходів від діяльності лікарні під час лікування хворих на коронавірусну інфекцію COVID-19. У переможця торгів повинні бути спеціальні дозволи: ліцензії на збирання, зберігання та знешкодження небезпечних відходів, а також обладнання для знищення цих матеріалів.

У лікарні пояснили, що через наявність ковідного центру у інфекційному відділенні будь-які матеріали (халати, маски, продукти харчування тощо) належать до медичних відходів категорії В, а тому їх потрібно спалювати.

У тендерній документації ТОВ «Екологічні переробні технології» зазначає, що має у наявності інсинератор – спеціальну піч, яка знищує відходи за допомогою внутрішнього згорання і не завдає жодної шкоди довкіллю. Небезпечні відходи розкладають під дією високої температури в безкисневому середовищі. В результаті утворюється піролітична газова суміш, яка догорає в іншій камері. Піролізне спалювання відповідає міжнародним стандартам поводження з небезпечними відходами.

Раніше Закарпатська обласна клінічна лікарня вже намагалась замовити послуги з утилізації медичних матеріалів у червні. Лікарня провела торги  [2]на вдвічі меншу кількість відходів, але усіх трьох учасників, серед яких і переможець нинішніх ТОВ «Екологічні переробні технології», відхилили. Тоді компанія пропонувала свої послуги суттєво дешевше – вартість спалювання 1 кг дорівнювала 14,8 грн. Але тендерний комітет вирішив, що це «аномально низька ціна», а фірма не змогла її обґрунтувати.

Тоді послугу замовили за переговорною процедурною і уклали прямий договір із  ТОВ «Нью екосвіт». Підприємство утилізувало для лікарні вісім тонн медичних відходів за 45 грн за кілограм, що майже вдвічі дорожче, ніж теперішня закупівля. Голова тендерного комітету Олександр Матьовка пояснив таке рішення невідкладністю ситуації:

«Наш персонал немає права викидати ці відходи, щоб не поширювати захворювання. За три тижні закінчилось місце для зберігання на спеціальному складі і ми прийняли рішення про проведення переговорної процедури», – пояснив він.

За словами Матьовки, ціни на ринку різні. Коли влітку представники лікарні робили моніторинг, то знаходили такі послуги і за 60 грн. Проте найбільша проблема, що багато компаній потребують кілька тижнів на оцінку робіт, а лікарня потребує швидкого знищення відходів.

Про переможця

ТОВ «Екологічні переробні технології» зареєстроване у Києві, а його власником є Анастасія Агеєва. Фірма фігурує у низці кримінальних проваджень, зокрема, компанія уклала договір із київським консультативно-діагностичним центром на утилізацію медичних відходів. В результаті, комерційний директор фірми Богдан Захарченко викинув вантаж на узбережжі озера Глінка на околиці Києва. Він визнав вину і за вироком [3] отримав 34 тис. грн штрафу.

З початку 2020 року фірма одержала 756 контрактів на суму 25 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.

Шляховики Закарпаття отримають кросовер вартістю 1,4 млн грн [4]


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/11/18/firma-shho-vykydala-medychni-vidhody-bilya-ozera-v-kyyevi-otrymala-pidryad-na-utylizatsiyu-v-uzhgorodi/

URLs in this post:

[1] Prozorro: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-10-06-002917-a

[2] торги : https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-06-12-008045-c

[3] вироком: https://reyestr.court.gov.ua/Review/92194399

[4] Шляховики Закарпаття отримають кросовер вартістю 1,4 млн грн: https://ngl.media/2020/11/17/shlyahovyky-zakarpattya-otrymayut-krosover-vartistyu-1-4-mln-grn/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.