Брат і сестра позмагались за договір з постачання ноутбуків для освітян у Заставнівському районі

10 Листопада 2020

Фото умовне, джерело: lenovo.ua

ТОВ «Техно простір» і підприємиця Юлія Томусяк розіграли закупівлю відділу освіти, молоді та спорту Заставнівської РДА, що в Чернівецькій області, на постачання комп’ютерної техніки вартістю понад 330 тис. грн. Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro.

Освітяни замовили 32 ноутбуки, чотири настільних персональних комп’ютери і один планшет за ціною 7,2-10,6 тис. грн за одиницю.

Свої пропозиції згадані учасники подали з різницею в 13 хвилин, а деякі їхні документи містять однакові дефекти друку, що може свідчити про використання однієї техніки.

Юлія Томусяк, завантажуючи копію свого паспорту, назвала файли «паспорт козак ю.в.». Як виявилось, її дівоче прізвище – Козак. Вона зареєстрована за адресою, що співпадає з адресою реєстрації власника фірми-конкурента «Техно простір» Сергія Козака, і вони є братом і сестрою. На своїй сторінці у Facebook вона зазначила, що раніше працювала у «Технопростір». Крім того, у довідках на тендери вони вказують однакову адресу фактичної діяльності.

Згідно із Законом України «Про публічні закупівлі», брат і сестра є пов’язаними учасниками, відтак тендерний комітет повинен був відхилити їхні пропозиції, однак не зробив цього. Крім того, якщо АМКУ підтвердить узгодження ними поведінки на торгах, то їм загрожує штраф та трирічна заборона участі у відкритих торгах.

Раніше Сергій Козак і Юлія Томусяк разом були співвласниками ТОВ «Технопростір плюс», тепер фірма належить лише Козаку. Натомість Юлія Томусяк володіє ПП «ПК Центр».

Юлія Томусяк як приватна підприємиця, за даними Clarity, отримала замовлень на 1,5 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.