З початку осені «ковідні» лікарні Львівщини замовили майже 90 кисневих концентраторів для лікування важкохворих пацієнтів

29 Жовтня 2020

кисневий концентратор

Протягом вересня-жовтня 2020 року лікарні Львівської області замовили 87 кисневих концентраторів на загальну суму 3,4 млн грн. Оскільки в Україні погіршується ситуація з кисневим постачанням, таке обладнання потрібне у випадках нестачі відповідних балонів або спеціальної центральної подачі кисню.

Усі закупівлі провели за спрощеною процедурою звітування для подолання пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

Найбільше концентраторів замовив львівський Центр легеневого здоров’я – 30 штук на 1,08 млн грн. Медики отримають концентратори моделі OLV-10 з подвійним потоком по 36 тис. грн за штуку. Така ціна на товар збігається з ринковою.

Іншу велику партію кисневих концентраторів вже придбала львівська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги. Вона отримає 12 концентраторів VisionAire по 42,5 тис. грн та один концентратор Eclipse за 124 тис. грн. Також лікарня купила два кисневі концентратори NewLife Intensity 10 по 140 тис. грн. Загалом все обладнання обійшлося медикам у 915 тис. грн.

Ще 13 концентраторів замовила наприкінці жовтня львівська 4-міська клінічна лікарня. Це  − моделі JAY-10 з подвійним потоком за 496 тис. грн. П’ять моделей медики отримають на початку листопада, ще вісім – до кінця осені.

Шість концентраторів матиме Жовківська центральна районна лікарня. Медики вже купили п’ять концентраторів кисню за 86,5 тис. грн. Медики отримали три моделі VE3 по 18,9 тис. грн та два обладнання DHM2 по 14,8 тис. грн. Також вони замовили концентратор «Біомед» 7F-10 вартістю 39,7 тис. грн.

П’ять концентраторів кисню OLV-10 отримала Стебницька міська лікарня у Дрогобицькому районі. За них медики заплатили 205 тис. грн, тобто один такий концентратор коштував 41 тис. грн.

Також п’ятьма концентраторами забезпечена львівська міська дитяча клінічна лікарня. Медики придбали дві моделі «Біомед» JAY-5AW з датчиком кисню та ще три таких концентратори без нього. Обладнання обійшлося лікарні у 103 тис. грн.

Трускавецька міська лікарня додатково матиме ще три кисневі концентратори, які коштуватимуть медикам 58 тис. грн. Також три кисневі концентратори отримає Дрогобицька районна лікарня: два обладнання за 39 тис. грн та «Біомед» LF-Н-10А вартістю 129 тис. грн.

Два портативні кисневі концентратори Mark 5 Nuvo 8 та Mark 5 Nuvo 10 замовила Немирівська міська лікарня Яворівського району. Для їхньої закупівлі спрямували 101 тис. грн. Ще два кисневі концентратори JAY-5AW отримає 1-а міська клінічна лікарня імені Князя Лева за 39,8 тис. грн.

По одному кисневому концентраторові отримають центральні районні лікарні в Буську та Жидачеві, а також Зимноводівський центр первинної медико-санітарної допомоги.

Нагадаємо, що через збільшення кількості важкохворих на коронавірус в Україні погіршується ситуація з кисневим постачанням. На сьогодні вже лікарням Одеської, Чернігівської та Херсонської області не вистачає кисню для лікування хворих. За словами в.о. начальника міського управління охорони здоров’я Наталії Літвінської, такої проблеми у Львові немає, адже у нас діє великий виробник кисню «Львівський хімічний завод». Водночас керівниця фонду «Крила надії» Наталія Ліпська 26 жовтня на своїй фейсбук-сторінці зазначила, що має свіжі запити від лікарень на концентратори, бо кисневих точок не вистачає, а пацієнтів все більшає.

Станом на 27 жовтня у Львові було 300 кисневих точок по лікарнях та 116 кисневих концентраторів, за даними заступниці міського голови й керівниці міського штабу протидії COVID Галини Слічної. За її словами, на початку листопада лікарні отримають сто кисневих концентраторів, а наприкінці листопада-початку грудня — ще сто. При цьому кожного дня медики закуповують від двох до десяти концентраторів.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.