То чи пов’язана IKEA з незаконними рубками в Україні?

Позиція українських природоохоронних організацій
29 Жовтня 2020

Ділянки незаконних санітарних рубок у Великобичківському лісгоспі. Фото Earthsight

Наприкінці червня усі ЗМІ писали про розслідування, у якому британська організація Earthsight звинуватила меблевого гіганта IKEA у використанні незаконної деревини з України. У своєму розслідуванні британці продемонстрували, що IKEA споживає чимало незаконної деревини, яку отримує одне з державних підприємств Закарпаття – Великобичківський лісгосп. Зокрема, мова йде про понад сто ділянок, на яких Великобичківський лісгосп проводив санітарні рубки у заборонений “сезон тиші” з 1 квітня по 15 червня. А також про незаконні санітарні рубки цілком здорового лісу, і про масштабні незаконні рубки без дотримання законодавства про оцінку впливу на довкілля. Уся ця незаконна деревина ще й отримала “екологічне” маркування FSC.

Тоді IKEA пообіцяла провести власне розслідування та в усьому розібратися. Імідж однієї з найбільш “прогресивних” та “екологічних” компаній світу давав надію, що IKEA все зробить правильно та відмовиться від незаконного лісу з України. Що ж вийшло?

На початку жовтня у ЗМІ нарешті з’явилося повідомлення: IKEA завершила своє розслідування. Все, що представила IKEA – це маленький документ обсягом менше однієї сторінки. У ньому IKEA стверджує, що не знайшла підтверджень тому, що закуповували незаконно отриману деревину. І ще раз нагадує, що компанія “має позитивний вплив на ліси світу”. Така відповідь IKEA – це феноменальний приклад того, наскільки “зелений” імідж може не відповідати дійсності. Нижче коротко і по пунктах:

  • IKEA стверджує, що провела як власне, так і зовнішнє незалежне розслідування

Насправді ж, це начебто “незалежне” розслідування проводила аудиторська компанія Легалліс (Legallis). Це приватна структура, одна з трьох, що видає українським лісгоспам те саме “екологічне” маркування FSC. Роботу аудиторів оплачує сам лісгосп, тож про якісну роботу аудиторів говорити не доводиться. В Україні навіть найбільш беззаконні лісгоспи володіють маркуванням FSC. Очевидно, що компанія Легалліс аж ніяк не зацікавлена в тому, щоб весь світ дізнався про незаконне походження виробів з деревини з маркуванням FSC.

  • IKEA оприлюднила результати розслідування

Насправді ж, IKEA оприлюднила лише декілька абзаців дуже узагальненого тексту. Зробити з нього будь-які висновки неможливо. Повні результати розслідування – виконавці, методи розслідування, отримані дані – оприлюднені не були. Більше того, на персональне прохання Earthsight та українських громадських організацій надати повні результати розслідування, представники IKEA відповіли відмовою.

  • IKEA не знайшла жодних доказів незаконних рубок

Незаконні санітарні рубки в “сезон тиші” були зафіксовані під час офіційної перевірки Державної екологічної інспекції – будь-хто може ознайомитись з цими результатами. Незаконні санітарні рубки без оцінки впливу на довкілля також не важко підтвердити за допомогою документів, для цього навіть не потрібно їхати до лісу. Це типові для багатьох лісгоспів України порушення. Лісова галузь вже давно намагається прибрати або обійти такі незручні для себе природоохоронні обмеження, які заважають рубати де і як завгодно.

  • Можливе неоднозначне трактування вимог законодавства щодо “сезону тиші”

У своїй відповіді IKEA наголошує, що начебто законодавство України щодо “сезону тиші” прописане нечітко і дозволяє трактувати його по-різному. Це брехня. По-перше, у законодавстві (стаття 39 Закону “Про тваринний світ”) чітко встановлена заборона проводити санітарні рубки з 1 квітня по 15 червня. Не може бути жодних різночитань. По-друге, порушення вимог “сезону тиші” було задокументовано Державною екологічною інспекцією України під час офіційної перевірки. При цьому, зафіксоване і в 2017, і в 2019 роках, і лісгосп ці документи не оскаржував. Тобто державний орган підтвердив факт порушення. Чому IKEA – приватна європейська компанія – бере на себе функції трактування українського законодавства? До того ж, трактуючи його у менш вигідну для охорони лісів сторону. Уявіть, якби вбивця наполягав, що насправді законодавство дозволяє вбивати, бо він так це зрозумів. Абсурд…

  • IKEA підтримує усі дії FSC

Розвиток бізнесу IKEA нерозривно пов’язаний з розвитком екологічного маркування FSC, який IKEA постійно підтримує, у тому числі фінансово. Маркування FSC можна побачити на багатьох товарах на полицях магазинів. Законне та “екологічне” походження таких товарів – величезний обман. FSC вже неодноразово потрапляла в скандали, пов’язані з незаконними та шкідливими для довкілля рубками по всьому світу. Для прикладу, більшість лісгоспів Українських Карпат також мають маркування FSC. Це ті самі лісгоспи, які незаконно знищують наші ліси. Після виходу розслідування Earthsight організація FSC не вжила жодних заходів для того, аби забрати маркування у лісгоспів, що порушують закон. І ніколи не зробить цього, адже існує за рахунок коштів тих самих лісгоспів і компаній на кшталт IKEA.

В результаті, маємо наступне: IKEA не змогла оприлюднити жодних переконливих доказів тому, що виявлені британськими розслідувачами незаконні рубки насправді були законними. IKEA і надалі продовжує покладатися на систему “екологічного” маркування FSC, яка дурить людей в Україні та по всьому світу, і маркує незаконну деревину як “екологічну” та законну. На жаль, це проблема не тільки IKEA. Чимало західних компаній вважають Україну “сировинним придатком” до Європи, користуючись деревиною, отриманою з порушенням природоохоронних вимог. Усі вони прикриваються маркуванням FSC. Годі й чекати, що декларована цими компаніями “турбота про ліси” перешкоджатиме банальній жазі наживи.

Для отримання коментарів звертайтеся до:

Єгор Гриник, експерт лісового напряму, Українська природоохоронна група, 067-891-12-77, vereuxvereux@gmail.com.

Богдан Кученко, еколог, Екологія-Право-Людина, 096-417-38-85  bohdankuchenko@gmail.com

Олександра Губицька, співредакторка Наші гроші. Львів, 067-317-02-02, lviv@nashigroshi.org