Суд вдруге дозволив інституту геофізики збудувати багатоповерхівку на Горбачевського

28 Жовтня 2020

Фото Андрія Москаленка

Львівський окружний адміністративний суд відновив дію містобудівних умов та обмежень на будівництво Карпатським відділенням інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАНУ багатоквартирного житлового будинку з офісними приміщеннями та підземним паркінгом на вулиці Горбачевського, 19 у Львові. Про це стало відомо з рішення суду, яке опублікували в реєстрі 23 жовтня.

Ці містобудівні були видані наказом директора департаменту містобудування Львівської міськради ще в 2015 році. Після того як активісти і місцеві мешканці висловились проти будівництва, у травні 2019 року виконком зупинив дію наказу, яким видали ці МУО.

Однак в судовому порядку міськрада програла у двох інстанціях, а касаційний суд на початку цього року відмовив у відкритті провадження через пропуск строків.

В лютому цього року виконком повторно своїм рішенням зупинив дію цього наказу, а на засіданні повідомили, що хочуть зробити тут сквер і назвати його на честь Юліана Захаревича, облаштувати громадський простір.

Фото Андрія Москаленка

Суд вирішив, що виконком має повноваження скасовувати або змінювати такі документи, однак зупинка дії не передбачена ст. 52 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». У рішенні виконкому також послались на ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» і Земельний кодекс України, однак не вказали, які саме норми цих нормативно-правових актів порушені наказом.

Виконавчий комітет, на думку суду, вийшов за межі своєї компетенції, порушив принцип юридичної визначеності, а тому визнав протиправним та скасував рішення виконкому. Виконком ЛМР ще може подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.