- NGL.media - https://ngl.media -

Суд оштрафував селищну раду Брюхович за невиконання рішень суду

22.10.2020 @ 09:00 в Львів,Новини

Львівський окружний адміністративний суд оштрафував Брюховицьку селищну раду на 10,5 тис. грн через невиконання ухвал суду.

Селищна рада двічі проігнорувала вимоги суду опублікувати оголошення про позов «Львівської залізниці», яка хоче визнати протиправним та нечинним рішення ради «Про затвердження проекту коригування Генерального плану смт. Брюховичі». Ухвалу про стягнення штрафу суд прийняв [1] 7 жовтня, а в реєстрі її опублікували ще через тиждень.

Як пояснила суддя-спікер Львівського окружного адміністративного суду Роксолана Качур, суд приймає рішення про публікацію інформації про позов не у всіх справах, а лише в особливих провадженнях – щодо встановлення законності та відповідності правовим актам вищої юридичної сили нормативно-правових актів.

«Як постановив Верховний Суд, генеральний план – це нормативно-правовий акт, який поширюється на широке коло осіб. А тому, коли оскаржують такі акти, усі зацікавлені особи мають про це дізнатись і вступити в процес при бажанні. Статтею 264 Кодексу адміністративного судочинства встановлено, що у разі відкриття в таких справах провадження суд зобов’язує відповідача опублікувати оголошення у виданні, в якому цей акт оприлюднили», – пояснила вона.

Так як селищна рада не виконала цю вимогу, суд вирішив її оштрафувати.

«Львівська залізниця» звернулась [2] із позовом про визнання нечинним рішення ради щодо затвердження генплану селища ще у 2018 році. Підставою стало те, що смугу відведення залізниці, згідно з документом, зменшили до 15 метрів, чим порушили її право на постійне користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній власності. Натомість суду надали витяги з реєстру, що чотири ділянки є у приватній власності.

Суд першої інстанції закрив провадження, стверджуючи, що спір носить приватно-правовий характер, не містить ознак публічно-правового спору. А тому цю справу мав би розглядати, наприклад, господарський суд, а не адміністративний. Це рішення підтримав [3] і апеляційний суд.

Однак колегія суддів Верховного Суду погодилась із залізницею, що генплан є нормативно-правовим актом органу місцевого самоврядування. А тому у квітні цього року попередні рішення скасували, і справу направили [4] до суду першої інстанції для продовження розгляду.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/10/22/sud-oshtrafuvav-selyshhnu-radu-bryuhovych-za-nevykonannya-rishen-sudu/

URLs in this post:

[1] прийняв: http://reyestr.court.gov.ua/Review/92158300

[2] звернулась: http://reyestr.court.gov.ua/Review/81815682

[3] підтримав: http://reyestr.court.gov.ua/Review/82819757

[4] направили: http://reyestr.court.gov.ua/Review/88814562

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.