З початку осені «ковідні» лікарні Західної України закупили вентиляторів легень на майже 9 млн грн

15 Жовтня 2020

Фото: Роман Балук/ЛМР

Протягом вересня-жовтня 2020 року лікарні в п’яти областях Західної України замовили 12 апаратів штучної вентиляції легень на загальну суму 8,7 млн грн. Всі закупівлі провели за спрощеною процедурою звітування для подолання пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

За даними Prozorro, найбільше коштів на дихальне обладнання спрямували у Львівській області – 2,9 млн грн. Друге і третє місце посідає Чернівецька та Івано-Франківська область, де розподілили 2,3 млн грн і 2,2 млн грн відповідно. Для закупівлі вентиляторів легень на Закарпатті спрямували 800 тис. грн, а у Тернопільській області – 600 тис. грн.

Найдорожчий апарат штучної вентиляції легень Hamilton-C6 вартістю 1,87 млн грн придбали в Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ». Товар замовили у ТОВ «Ксенко», одного з найбільших постачальників медичного обладнання у Львівській області. Апарат ШВЛ Hamilton-C6 – найсучасніша модель швейцарського виробництва, він належить до інтелектуальних апаратів.

Друге місце в списку посідає Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня, яка замовила апарат ШВЛ Bellavista 1000 neo за 1,59 млн грн. Це – компактний і легкий високоякісний апарат для новонароджених швейцарського виробника IMT Medical. Договір підписали з київським ТОВ «МК Вікторі».

Великий договір на 1,16 млн грн на постачання двох апаратів ШВЛ Ювент-Т підписала Калуська районна рада Івано-Франківської області. Це апарат українського виробництва UTAS, призначений для дихальної підтримки дорослих та дітей. Товар для Калуської районної лікарні поставить ТОВ «Оламед».

Ще один вентилятор легень S1100А за 800 тис. грн замовила Міжгірська районна лікарня на Закарпатті. Це обладнання експертного класу шведської компанії Brightfield. Договір підписали з київським ТОВ «Мед Ексім».

Четверте місце в переліку посідає Заставнівська центральна районна лікарня, яка отримає апарат ШВЛ Medin-CNO вартістю 695 тис. грн. Договір на поставку товару підписали з підприємицею Оксаною Бабущак. Це обладнання компанії Medin, яка належить швейцарському виробникові Hamilton Medical. Цей апарат ШВЛ стане сьомим для медичного закладу. За словами заступника головного лікарня з економічних питань Віталія Гульчака, станом на 8 жовтня були зайняті п’ять апаратів ШВЛ, хоча ситуація постійно змінюється.

Дрібніші договори на постачання вентиляторів легень підписали в Івано-Франківській області. Апарат ШВЛ Ювент-Т за 606 тис. грн придбають в Івано-Франківському міському клінічному перинатальному центрі, а апарат ШВЛ SLE1000 за 410 тис. грн – в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі.

Водночас Тернопільська центральна районна лікарня замовила два вентилятори легень S1600 на 600 тис. грн, один апарат «Оберіг»-3010 за 526 тис. грн отримає Дрогобицька районна лікарня. Найдешевший апарат ШВЛ «Блізар» вартістю 355 тис. грн придбає Бориславська центральна міська лікарня.

Нагадаємо, кількість хворих на коронавірус в Україні зростає – станом на 13 жовтня в країні було зареєстровано понад 270 тис. заражень. При цьому ще 3 жовтня міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначив, що у «ковідних» лікарнях вже перебуває близько 16 тис. хворих, том мінііністерство планує збільшити кількість ліжкомісць до 51 тис.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.