ТОП-5 закупівель тижня для боротьби з COVID-19

05 Жовтня 2020

Протягом 28 вересня-2 жовтня бюджетні замовники в п’яти областях Західної України підписали 509 договорів за спеціальною процедурою закупівель для боротьби з COVID-19 на загальну суму 50 млн грн.

Майже половина цих коштів була розподілена в Івано-Франківській області – тут уклали угод на 21,7 млн грн. У Львівській області минулого тижня на боротьбу з коронавірусною інфекцією витратили 9,2 млн грн. На третьому місці за сумою угод Тернопільська область – 8,4 млн грн. Найменш активно закупівлі проводили у Чернівецькій і Закарпатській областях, де розподілили 6,1 та 4,4 млн грн відповідно.

Найбільшими угодами тижня стали:

  1. «Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги» Івано-Франківської міськради замовив комп’ютерний томограф за 11,9 млн грн у ТОВ «Астріум». Це томограф Aquilion Lightning японського виробництва Canon Medical Systems, який здійснює одразу 32 знімки за стандартний цикл роботи. Перевагою такого томографа є те, пацієнт отримує мінімальну дозу опромінення під час обстеження. ТОВ «Астріум» зареєстровано у Києві, а його директором та власником є Віталій Степченко.
  2. Рожнятівська центральна районна лікарня (Івано-Франківська область) придбала рентген установку ІМАХ 7600А компанії Toshiba за 2,8 млн грн. Постачальник ТОВ «Мед Ексім», за умовами договору, має поставити апарат до 25 жовтня.
  3. Тернопільська комунальна міська лікарня №2 отримає обладнання для кисневої станції. За договором, лікарня придбає кисневий концентратор та кисневу станцію у ТОВ «Цеоліт Медікал» за 2,43 млн грн. Товар поставлять впродовж місяця після 100% передоплати. Станція буде виробляти кисень, а концентратор із резервуаром призначений для зберігання кисню та дозволяє постачати його у тих випадках, коли немає відповідних балонів або спеціальної центральної подачі. Вартість станції 1,12 млн грн, а кисневого концентратора — 1,31 млн грн.
  4. Львівський обласний госпіталь ветеранів війни та репресованих підписав договір на 1,45 млн грн. На відміну від решти замовників, які купують дороговартісне медичне обладнання, йдеться про велику закупівлю ліків. Шпиталь замовив 5 тисяч флаконів препарату «Меропенем-Віста». Ціна одного флакону 290 грн. Меропенем — це антибіотик, який застосовують для лікування пневмонії та бронхіальних інфекцій. Ліки постачатиме ТОВ «Ат-Фарма» впродовж 5 днів після заявки госпіталю.
  1. У Снятинській центральній лікарні замовили переносний рентген-апарат моделі DIG-1100 корейської компанії Dongmun за 1,28 млн грн. Пристрій дозволяє виконувати знімки безпосередньо в палаті. Також комплект обладнаний перетворювачем медичних знімків FireCR Flash та дозиметром KermaX Plus, який вимірює кількість випромінювання. Рентген придбають у ТОВ «Здраво». Нагадаємо, що нещодавно «Здраво» продавало такий ж пристрій за аналогічною ціною у Сокальській ЦРЛ, про що також писали «Наші гроші. Львів».

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.