Перинатальний центр на Прикарпатті закупить нове медичне обладнання для пацієнтів з COVID-19

05 Жовтня 2020

Фото ТСН

Івано-Франківський обласний перинатальний центр 1 жовтня замовив апарат штучної вентиляції легень та систему ультразвукової діагностики на загальну суму 864 тис. грн. Обидва обладнання поставлять до 15 жовтня цього року.

Медики отримають апарат штучної вентиляції легень (далі – апарат ШВЛ) SLE1000 з аксесуарами за 410,8 тис. грн. Це обладнання виробника з Великої Британії SLE Ltd, яке призначене для дихальної терапії пацієнтів.

Також перинатальний центр придбає УЗД-апарат Z50 з набором датчиків вартістю 453 тис. грн. Виробником товару є китайська компанія Mindray Medical International. Апарат є однією зі сучасних моделей експертного класу.

Справа – апарат ШВЛ SLE1000 (джерело: heaco.ua); зліва – апарат УЗД Z50 (джерело – imed.uz)

Закупівлі провели за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

Першу угоду на постачання апарату ШВЛ підписали з київським ТОВ «Сінекс». Компанія зареєстрована 2017 року, її власником є Олександр Василенко. Протягом 2019-2020 років компанія отримала держаних замовлень на 90 млн грн, в основному на медичне обладнання.

Другий договір на придбання апарату УЗД підписали також з київським ТОВ «Здраво». Кінцевим бенефіціаром компанії є Валерій Лось, який володіє цілою групою фармацевтичних фірм та підприємств з пошиття одягу. Саме компанія «Здраво» є основною в цій групі, вона просуває на ринку України медичні препарати та медичне обладнання, зазначає YouControl. Протягом 2019-2020 років фірма «Здраво» отримала державних замовлень на 198 млн грн.

Нагадаємо, Івано-Франківський обласний перинатальний центр належить до закладів, які приймають хворих на коронавірус.

Це не перші замовлення медичного обладнання перинатальним центром за спрощеною «ковідною» процедурою протягом карантину. В кінці серпня медики уклали угоду з ТОВ «Здраво» на постачання апарату УЗД експертного класу вартістю 1,46 млн грн. Йшлося про модель DC-70 китайського виробника Mindray Medical International Limited.

Загалом протягом карантину заклад спрямував 5,3 млн грн за спеціальною спрощеною процедурою для подолання коронавірусної інфекції.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.