Лікарня на Закарпатті розірвала угоду на постачання медобладнання після звинувачення у змові

02 Жовтня 2020

Фото: Екскурсії. Рахів

Рахівська районна лікарня у Закарпатській області 18 вересня розірвала договір на постачання офтальмологічного тонометра, закупівлю якого розіграли підприємиці зі спільним номером телефону. У лікарні відмовилися надати коментар про причини свого рішення.

Нагадаємо, на початку вересня редакція «Наші гроші. Львів» виявила змову на закупівлі тонометра вартістю 199,8 тис. грн для лікарні в Рахові. Конкурентки Наталія Чехоня та Ніна Харченко вказали у своїх тендерних пропозиціях однаковий мобільний номер телефону. Цей ж номер телефону зазначила на сайтах оголошень як контактний харківська компанія з продажу медичного обладнання «Абдомед».

Також на своїй сторінці в Facebook Наталія Чехоня вказала цю компанію своїм місцем праці, а Ніна Харченко вказала в документації, поданій на торги, ще один контактний номер цієї фірми.

На цих торгах підприємці також подали гарантійні листи постачальника обладнання ПП «Медінсталл», видані послідовно в один день 27 липня. Окрім того, документи обох підприємець готували в одній програмі Canon SC1011.

Обидві підприємиці зареєстровані в Харкові. Протягом 2019-2020 років Наталія Чехоня отримала державних замовлень на 1,7 млн грн, а Ніна Харченко – на 59 тис. грн.

Згідно з угодою, медики мали б отримати автоматичний безконтактний тонометр TonoVue тайванського виробника Crystalvue Medical Corporation. Обладнання призначене для обстеження очей, зокрема? для раннього виявлення глаукоми. Ціна на товар 199,8 тис. грн збігається з ринковою.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.