Медики «швидкої» в Чернівцях отримають вісім нових автомобілів для виїздів до пацієнтів з підозрою на COVID-19

28 Вересня 2020

Фото: Thestatesman

Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф 24 вересня замовив вісім спеціалізованих автомобілів на 15,7 млн грн. Транспорт поставить ТОВ «Автоспецпром» протягом трьох місяців після попередньої 50% оплати.

Закупівлю провели за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19. Придбання автомобілів медичної допомоги передбачене спеціальною постановою Кабінету міністрів.

Медики отримають вісім спеціалізованих автомобілів типу В на базі Citroen Jumper. Один такий автомобіль коштує 1,96 млн грн.

Транспорт укомплектований ношами для транспортування пацієнта, одним кисневим балоном на 2 тис. літрів та портативним балоном на 400 літрів. Для підтримки дихання також будують дихальні мішки, ларингоскопи для обстеження гортані та аспіратори.

До комплектації «швидкої» входить обладнання для діагностики: апарат для вимірювання кров’яного тиску, портативний монітор пацієнта, глюкометр для вимірювання рівня глюкози в крові. А також обладнання для першої медичної допомоги − дефібрилятор у випадку порушення серцевої діяльності, небулайзер для інгаляційної терапії, електрокардіограф, шприцевий насос тощо.

ТОВ «Автоспецпром» належить до групи компаній Германа Фісталя, основним напрямком якої є виробництво та продаж медичних товарів (ТМ Medicare). Протягом 2019-2020 років компанія «Автоспецпром» отримала державних замовлень на 1 млрд грн.

Компанія «Автоспецпром» фігурує в низці кримінальних проваджень щодо неякісної сертифікації автомобілів. Наприклад, цьогорічне провадження стосується недобросовісної поставки 42 автомобілів швидкої допомоги у Тернопільській області. Слідчі зазначають, що фірма з порушеннями переобладнала вантажівки Citroen Jumper під автомобілі швидкої допомоги, а посадовці обласної ради перерахували за них кошти. Порушення переоснащення «швидких» стосувалися сертифікації на відповідність вимогам ДСТУ.

Водночас у фірмі «Автоспецпром» зазначають, що їхні автомобілі відповідають вимогам українського законодавства. Воно, переконана компанія, не містить жодних вказівок чи обмежень щодо типів шасі, на базі яких можуть виробляти автомобілі швидкої допомоги.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.