- NGL.media - https://ngl.media -

Лікарня у Новояворівську вдруге з порушенням замовила ліків на понад 200 тисяч гривень

17.09.2020 @ 08:30 в Львів,Новини

Новояворівська районна лікарня імені Юрія Липи 25 серпня замовила [1] медичні препарати на 238 тис. грн з порушенням законодавства.

Ліки замовили за спеціальною спрощеною процедурою для подолання пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19). Така процедура передбачає закупівлі за прямими договорами, без проведення конкурсу. Проте два зі замовлених лікарнею препарати відсутні у переліку відповідної постанови [2] Кабміну, яка визначає, що можна купувати без конкурсу.

Згідно з договором, у переліку замовленого є препарати «Квадроцеф» на 111 тис. грн та «Солу-медрол» на 127 тис. грн, які відсутні в постанові. Лише один препарат «Сельтавір», придбаний на 17 тис. грн, можна купувати за спеціальною спрощеною процедурою.

«Оскільки сума закупівлі перевищує 200 тис. грн, то лікарня мала б оголосити відкриті торги або провести переговорну процедуру, якщо є обґрунтована нагальна потреба», – пояснює фахівець з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов.

Він зазначає, що такі дії лікарні, згідно з законодавством, трактуються як уникнення конкурсних торгів. А за уникнення конкурсних торгів передбачено від 25 тис. грн штрафу для відповідальних за проведення закупівель осіб та від 35 тис. грн – для керівника лікарні.

Це не вперше у Новояворівській районній лікарні з порушенням купують ліки для пацієнтів, хворих на коронавірус. У липні цього року медики замовили [3] препарат «Іміфорс» на 263 тис. грн за спрощеною процедурою, хоча він також не входить у спеціальний перелік. Тоді економіст лікарні Галина Чума пояснила, що такими медикаментами користуються лікарі, їх потрібно купувати терміново через велику кількість хворих в інфекційному відділенні. Цього разу в медичному закладі від коментарів відмовилися.

Поточний договір на поставку цих медикаментів підписали з ТОВ «Бадм-Б». Підприємство зареєстроване в Дніпрі, його кінцевими бенефіціарами є Олександр Дитятковський та Олександр Суходольський.

Фірма належить до групи компанії «БаДМ», крупного фармацевтичного дистриб’ютора в Україні. Частка «БаДМ» на ринку складає близько 40%, і на сьогодні компанія має 12 регіональних підрозділів по країні, зазначає YouControl. Саме ж ТОВ «Бадм-Б» протягом 2019-2020 років отримало державних замовлень на 1,5 млрд грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/09/17/likarnya-u-novoyavorivsku-vdruge-z-porushennyam-zamovyla-likiv-na-ponad-200-tysyach-gryven/

URLs in this post:

[1] замовила: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-08-26-008023-a

[2] постанови: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/225-2020-%D0%BF#Text

[3] замовили: http://ngl.media/2020/07/31/likarnya-u-novoyavorivsku-z-porushennyam-zamovyla-likiv-na-ponad-200-tysyach-gryven/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.