Фірма місцевого депутата отримала підряд на 165 млн грн перед продажем підприємства німецькій компанії

17 Вересня 2020

фото: Facebook ПП "Рома"

Департамент дорожнього господарства Львівської обласної державної адміністрації 14 вересня уклав угоду з приватним підприємством «Рома» на поточний середній ремонт дороги на ділянці Рава-Руська – Гайок на суму 165 млн грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

За договором, ПП «Рома» відремонтує ділянки дороги місцевого значення О140601 Рава-Руська – Гайок загальною протяжністю 35,5 км. Тобто вартість ремонту одного кілометра становить 4,64 млн грн.

фото: Facebook Роман Демчина

Раніше департамент дорожнього господарства вже планував провести реконструкцію цієї ділянки і проводив аналогічний тендер минулого року. Переможцем теж було ПП «Рома», яке було готове виконати ремонт цієї дороги за 74,5 млн грн, однак закупівлю скасували через скорочення видатків.

Окрім переможця у цьогорічній закупівлі участь планували взяти ще дві компанії: ТОВ «Автомагістраль-Південь» і «Онур конструкціон інтернешнл». Останню фірму до аукціону не допустили, оскільки не надала скан-копію дійсного сертифікату cистеми управління (менеджменту) якістю за стандартом
ISO 9001.

Очікувана вартість ремонту становила 211 млн грн, після торгів компаній на аукціоні економія у тендері склала близько 22%, що нечасто трапляється під час торгів у цій галузі. Остаточні пропозиції ПП «Рома» та ТОВ «Автомагістраль-Південь» відрізнялись лише на 10 грн.

За контрактом витрати приватного підприємства «Рома» на зарплати працівникам становитимуть 8,9 млн грн, тобто 5,4% від суми замовлення, а прибуток становитиме 2,6 млн грн – 1,5% відповідно.

Роман Демчина (фото: Facebook)

Нагадаємо, що у червні власник компанії «Рома», депутат Львівської облради Роман Демчина заявив, що збирається продати своє підприємство. Таке рішення він пояснював вимаганням чиновниками «відкатів», щоправда, не назвав, хто саме вимагав у компанії гроші.

«Для людей, які цікавляться дорожнім будівництвом не є таємницею, що в цю галузь повернулись старі-добрі схеми, до яких я не хочу мати абсолютно ніякого відношення. Звичайно, можна боротись. Можна скаржитись в Антимонопольний̆ комітет, писати листи до керівництва держави, судитись. Я приклав максимум зусиль. Але запалу та бажання до того щоразу стає все менше та менше», – написав Демчина у червні на своїй сторінці у Facebook.

Сьогодні він все ще є власником приватного підприємства «Рома», але 15 вересня стало відомо, що тривають перемовини щодо можливого  поглинання його підприємства німецькою компанією, яка планує вийти на ринок в Україні.

У коментарі «Zaxid.net» Роман Демчина повідомив, що навмисно шукав покупця за кордоном, а від пропозицій українських великих дорожньо-будівельних компаній відмовився. І водночас заперечив свої попередні слова про те, що продає компанію через вимагання відкатів, та заявив, що до продажу вдався через «політичні моменти».

«Я є діючий депутат обласної ради від БПП. Проти партії пішов чорний піар, нібито пропорошенківська партія – то є злодії. Хоча наразі нема жодної справи»,– сказав він, зазначивши при цьому, що не знає і навіть не здогадується, хто був замовником «чорного піару» проти нього.

За даними системи Prozorro, з червня 2020 року, коли Роман Демчина заявив про намір продати підприємство, він уклав 17 угод на загальну суму 345,37 млн грн включно із вищезгаданим контрактом. Загалом з початку 2020 року ПП «Рома» підписало 33 державні контракти на 368,39 млн грн.