Івано-Франківський Центр медицини катастроф закупив швидких на понад 13 млн грн

11 Вересня 2020

фото: renault-adamant

Івано-Франківський «Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» придбає автомобілі швидкої допомоги на загальну суму 13,72 млн грн у ТОВ «Автоспецпром». Закупівлю провели за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Згідно з угодою, клінічний центр отримає сім спеціалізованих автомобілів швидкої допомоги на базі Peugeot Boxer, типу В. Відтак вартість одного становитиме 1,96 млн грн.

Автомобілі будуть укомплектовані стаціонарними ношами виробництва Spencer Italia s.r.l. (Італія) та ношами для транспортування пацієнта, виробництва українського «Автоспецпрому»; засобами для підтримки дихання – два кисневих балона та аспіратор; засобами для моніторингу життєво важливих параметрів, як то пульсоксиметр, глюкометр, дефібрилятор, кардіограф тощо та реанімаційним обладнанням виробництва Mediana Co. Ltd (Корея). Крім того, в автомобілі передбачені засоби для інфузій та санітарна сумка-рюкзак для надання невідкладної допомоги.

ТОВ «Автоспецпром» належить до групи компаній Германа Фісталя, основним напрямком якої є виробництво та продаж медичних товарів (ТМ Medicare). Батько Германа Фісталя, відомий донецький професор Еміль Фісталь пов’язаний дружніми стосунками з уже колишньою головою комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяною Бахтєєвою. За даними «Наших грошей»,  Фісталь є одним із контролерів ринку гемодіалізу в Україні.

Компанія «Автоспецпром» фігурує в кримінальному провадженні щодо недобросовісної поставки 42 автомобілів швидкої допомоги у Тернопільській області. Слідчі стверджували, що фірма з порушеннями переобладнала вантажівки Citroen Jumper під автомобілі швидкої допомоги, а посадовці обласної ради перерахували за них кошти. Натомість представники «Автоспецпрому» запевняють, що їхні «швидкі» відповідають вимогам українського законодавства. А «обидва кримінальні провадження базуються на припущенні про те, що компанія нібито всупереч ДСТУ 7032 переобладнало у «швидкі» вантажні автомобілі. Хоча чинне українське законодавство не містить жодних вказівок чи обмежень щодо типів шасі, на базі яких можуть бути вироблені автомобілі швидкої допомоги».

З початку поточного року компанія отримала замовлень на 52,61 млн грн, не враховуючи дану закупівлю.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.