Львівська обласна «швидка» замовила захисні костюми у скандального виробника із Ужгорода

09 Вересня 2020

Фото НПУ

Львівський обласний центр екстреної допомоги і медицини катастроф 13 і 19 серпня підписав два договори із приватною підприємицею Мар’яною Стецишин на закупівлю одноразових захисних комбінезонів. Сума двох контрактів становить 837 тис. грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

За двома закупівлями придбали 2700 одноразових ізоляційних комбінезонів біологічного захисту. Їхня вартість становила 310 грн за штуку.

Вартість одноразових комбінезонів у закупівлях лікарень сильно різниться. До прикладу, Маріупольська філія обласного лабораторного центру замовила одноразові комбінезони по 415 грн/шт, Хмельницький центр екстреної медичної допомоги – по 290 грн/шт, а харківська міська дитяча поліклініка №2 купила по 160 грн/шт.

Мар’яна Стецишин, яка зареєстрована у Львові, раніше отримала лише три замовлення на дезінфектори від львівської школи №53, а їх загальна сума приблизно 47 тис. грн. У відповідь на запит у Львівському обласному центрі екстреної допомоги і медицини катастроф повідомили, що виробником захисних комбінезонів є не Стецишин, а ТОВ «Медичний центр Гудмедікал».

Ця компанія нещодавно опинилась в центрі гучного розслідування. У середині серпня у департаменті охорони здоров’я Закарпатської облдержадміністрації проводили обшуки. За версією слідства, ТОВ «МЦ Гудмедікал» у змові із головою департаменту та його заступником постачало немедичні захисні костюми та маски для лікарень, сума протиправно отриманих коштів – понад 29 млн грн. На засоби захисту, наприклад, навмисно наносили етикетки з назвою виробника, щоб приховати маркування «non-medical mask» (немедичні маски).

Фото Національної поліції України.

У центрі редакції «Наші гроші. Львів» не змогли надати фото костюмів, однак надіслали два документи на підтвердження якості закуплених у Стецишин костюмів. У декларації про відповідність виробником товару вказано ТОВ «МЦ Гудмедікал», а місцем виробництва – Китай.

А у висновку експертизи у розділі «країна-виробник» вказано ужгородський «Гудмедікал», а як адреси виробництва фігурують контакти інших підприємців в Україні, а не Китай.

Наприклад, вказана у приватного підприємця Дмитра Соболєва адреса в Охтирці фігурує в ухвалах суду. У підприємиці, яка шиє комбінезони індивідуального захисту не для медичної галузі на фабриці за такою ж адресою, «Гудмедікал» замовляв пошиття захисного одягу.

Про підозру повідомили екс-очільниці департаменту охорони здоров’я Єлизаветі Біров, її заступнику Івану Гуштану та директору ТОВ «МЦ Гудмедікал» Олегу Гудашу. Їм інкримінують привласнення, розтрату майна шляхом зловживання службовим становищем. Олег Гудаш стверджує, що справа замовна.

Згодом суд обрав Біров і Гудашу запобіжний захід – 60 днів під вартою з правом вийти під заставу в 1,89 млн грн. За інформацією закарпатського журналіста Віталія Глаголи, фігуранти вийшли на волю під заставу: 1,89 млн грн за Єлизавету Біров вніс благодійний фонд партії угорців КМКС, а за Олега Гудаша – його тесть. Гуштану не обрали запобіжний захід, оскільки він ліг у кардіологічне відділення міської лікарні Ужгорода на стаціонарне лікування.