Виконком Хустської міськради купить респіраторів в 4 рази дорожче інтернет-магазину

02 Вересня 2020

Виконавчий комітет Хустської міської ради 28 серпня підписав контракт на закупівлю респіраторів «Пелюсток-200» із ТОВ «Хустфарм». Сума договору становить 30 тис. грн, про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

За контрактом придбають 675 засобів індивідуального захисту. За вимогами виконкому Хустської міськради респіратори повинні бути типу «Пелюсток», сертифіковані, без клапана, із рівнем захисту FFP2. Вартість одноразового респіратора для замовників становитиме понад 45 грн.

Така ціна переважно є вищою, ніж у аналогічних закупівлях у системі Prozorro. Наприклад, база спеціального медичного постачання Житомирської облради у березні придбала респіратори такого типу по 20 грн за одиницю, а київський зоологічний парк у серпні – по 6,85 грн/шт. Натомість, центр первинної медико-санітарної допомоги у Дружківці (Донецька обл.) у квітні замовив аналогічний товар по 55 грн/шт.

До оголошення карантину респіратори були значно дешевшими. Приміром, засоби захисту на початку березня замовляла Калуська теплоцентраль, серед них і такі респіратори по 4,2 грн.

На ринку товар теж суттєво дешевший. На торговому майданчику онлайн-магазину нам підтвердили наявність товару і готовність поставити таку кількість за ціною 10 грн/шт, що в понад 4 рази дешевше, ніж замовлення виконкому Хустської міськради.

ТОВ «Хустфарм» належить Василеві Кузьмі і Вікторії Дудчак. Згідно із сайтом компанії, фірмі також належить найбільша аптечна мережа Закарпаття. З початку 2020 ТОВ «Хустфарм» підписало 279 контрактів на 10,5 млн грн, переважна більшість з яких на постачання фармацевтичної продукції.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.