«Прикарпаттяобленерго» замовило маски у керівника центру естетичної хірургії втричі дорожче, ніж інші установи (додано коментар)

13 Серпня 2020

Акціонерне товариство «Прикарпаттяобленерго» підписало договір із ПП «Група Брасс» на закупівлю медичних масок на загальну суму 49 тис. грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

За договором придбали трохи більше 4 тисяч захисних тришарових масок, де вартість однієї становить близько 12 грн.

Вже після публікації матеріалу керівник компанії-постачальника Станіслав Онищук листом із документами повідомив, що насправді постачали багаторазові бавовняні маски. «Зважаючи на багаторазовість використання та різницю в матеріалах виготовлення, більш висока ціна на маски в договорах між ПП «Група БРАСС» та ПАТ «Прикарпаттяобленерго», починаючи з червня 2020 року, є очевидною та зрозумілою», – написав він. 

Плутанина сталась через некорентно опубліковану інформацію в Prozorro. Зазначимо, що перед публікацією цієї новини журналіст редакції намагався отримати коментарі, однак протягом робочого дня не зміг додзвонитися. Крім того, згідно з постановою Кабміну, яка дозволяє спрощену процедуру звітування для боротьби з COVID-19, дозволено купувати саме медичні (хірургічні) маски, а не бавовняні багаторазові.

Наприклад, Івано-Франківський медичний університет замовив захисні маски по 5 грн/шт, а онкологічний диспансер у Маріуполі – по 4,5 грн/шт.

Ще дешевше такий товар придбають у Одеському центрі зайнятості. Для них одна маска коштуватиме 4 грн/шт, тобто втричі дешевше, ніж замовило «Прикарпаттяобленерго».

Як свідчить дослідження проведене «Наші гроші. Львів», ціна на цей засіб індивідуального захисту почала зростати після початку пандемії, і до середини квітня ціна коливалася від 13 до 18 грн. Потім ціни почали знижуватися, і сьогодні бюджетні установи купують медичні маски переважно від 4 до 6 гривень за одиницю.

Варто зауважити, що Івано-Франківська область належала до тих, де ситуація з масками навіть у піковий період високих цін була найкращою. Завдяки роботі тут «Івано-Франківського учбово-виробничого підприємства українського товариства глухих», який зміг забезпечити пошиття великої кількості масок у короткий термін, навіть протягом березня-квітня ціна на маски була 5-5,6 грн.

Власником приватного підприємства «Група Брасс» є мешканець Івано- Франківська Станіслав Онищук. Він також є співзасновником та керівником клініки естетичної хірургії «Брасс», яка також розташована в Івано-Франківську.

З початку 2020 року «Група Брасс» підписала 153 контракти на загальну суму 2,94 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.