На відновлення парку біля Поморянського замку на Золочівщині витратять 10 млн грн

12 Серпня 2020

Поморянський замок (фото: Україна Інкогніта)

Поморянська селищна рада Золочівського району 6 серпня замовила утримання та реконструкцію парку біля Поморянського замку за 10,15 млн грн. Відповідний договір підписали з підприємством об’єднання громадян «Центр комплекс».

Парк закладений в XIX столітті та є пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. Згідно з угодою, на його території зроблять освітлення, центральну стежку та другорядні доріжки, облаштують ставок. Тут буде чотири альтанки для відпочинку, десять лавок та смітників.

Підрядник також відремонтує льох, розташований на території парку. Наразі невідомо, що буде в цьому приміщенні, зазначає селищний голова Володимир Бас. В іншій господарській будівлі облаштують туалет. Саму ж територію парку обгородять. Усі роботи планують завершати до кінця 2020 року.

Парк біля Поморянського замку було створено в англійському стилі, зазначають в науковій роботі дослідники Національного лісотехнічного університету Марта Курницька, Любомир Пархуць та Наталія Горбенко. В історичних документах немає опису парку, однак дослідники припускають, що в південній частині відкриті галявини поєднувалися зі загущеними насадженнями, а на півночі – з прорідженими. Східна частина парку мала фруктовий сад та ділянку для вирощування продуктів, тут також був млин. На сьогодні найпоширеніші паркові дерева мають 120-150 років, однак на території росте вісім ясенів та дев’ять лип віком від 200 до 500 років.

Двір Поморянського замку (фото: Janusz Czołowski,1926 рік)

Нагадаємо, і Поморянський замок, і парк зараз занедбані. Зокрема, два роки тому, в 2018 році, частина замку обвалилася. Тоді на протиаварійні роботи виділили 16 млн грн, а підрядником було вже згадане підприємство «Центр комплекс».

Водночас в селищі організована спільнота волонтерів, яка прибирає ці території та збирає кошти на їхнє відновлення. Наприклад, в березні цього року активісти просили 26 тис. грн на державну експертизу проєкту призамкового парку.

Селищний голова Володимир Бас сподівається, що завдяки оновленню парку біля Поморянського замку тут побільшає відвідувачів.

«Ми час від часу робимо толоку. Але, на жаль, це жива природа, про парк потрібно дбати кожного тижня. Зараз немає напливу туристів, але якщо будуть доріжки, альтанки, тоді можливо буде якийсь рух. Плани є грандіозні, наші волонтери молодці», − зазначає Володимир Бас.

Наразі також відновлюють східну вежу Поморянського замку, з якої можна буде бачити краєвиди селища. На це цього року виділили 6,8 млн грн, яке знову освоїть підприємство «Центр комплекс».

«Неодноразово гроші виділяли на протиаварійні роботи, але ці гроші підуть вже на відродження будівлі. Надіюся, що до кінця року ми побачимо результат», − зазначає Володимир Бас.

Підприємство об’єднання громадян «Центр комплекс» належить Львівській обласній асоціації Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України». Протягом 2019-2020 років підприємство отримало державних замовлень на 218 млн грн.

Єдиним конкурентом переможця на поточних торгах було ТОВ «Еко-Н». Під час аукціону учасники знижували свої пропозиції на 54-255 тис. грн, однак ціна підприємства «Центр комплекс» була на 219 тис. дешевшою.