На тендер онкодиспансеру в Тернополі учасники подали довідки з однаковими дефектами

05 Серпня 2020

Фото умовне, джерело: t25-tractor

Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер 31 липня підписав договір з підприємицею Марією Соляр на постачання дезінфекційних засобів на 303,8 тис. грн. Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro.

Під час аукціону Марія Соляр знизила початкову пропозицію на 1,5 тис. грн і отримала перемогу. Конкуренцію переможниці складала ще одна тернопільська підприємиця Марія Гібляк. На багатьох документах конкуренток «Наші гроші. Львів» виявили однакові дефекти чи то друку, чи то сканування, що зазвичай означає про підготовку тендерних пропозицій на одній техніці.

Однакові дефекти друку, ідентичні помилки в документах тощо є ознаками можливого узгодження поведінки під час торгів. Якщо такі дії підтверджує АМКУ під час власного розслідування, то учасники отримують штраф та заборону участі в торгах на наступні три роки.

У коментарі «Наші гроші. Львів» Марія Гібляк повідомила, що взагалі не знайома з Марією Соляр, однак її документи на тендер допомагала готувати консалтингова компанія, назву якої відмовилась назвати. Після ознайомлення з документами конкурентки Марія Гібляк повідомила, що для неї факт наявності однакових дефектів став повною несподіванкою. І вона звернулась з претензією до цієї фірми, де їй підтвердили факт підготовки документів іншої учасниці. Тобто консантингова компанія навіть не повідомила учасниць про цей факт.

Згідно з договором, замовили сім найменувань дезінфекційних засобів. Ціни на всі товари відповідають аналогічним останнім закупівлям.

Гібляк і Соляр зустрічають на торгах лише вдруге. Перший раз це сталось в 2019 році, і тоді документи також мали однакові, хоч і менш помітні, дефекти.

Марія Соляр з родиною входить до десятки представників бізнесу, які отримали найбільше замовлень в Тернопільській області за спрощеною процедурою звітування для запобігання COVID-19.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.