Лікарня у Чорткові з порушенням підписала прямий договір на закупівлю ліків

03 Серпня 2020

Зображення умовне, джерело: КрасФарма

Чортківська центральна комунальна районна лікарня, що у Тернопільській області, замовила фармацевтичної продукції на майже 78,5 тис. грн з порушенням законодавства.

Ліки замовили за спеціальною спрощеною процедурою для подолання пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19). Така спрощена процедура передбачає закупівлі за прямими договорами, без проведення конкурсу. Проте два із замовлених лікарнею препарати відсутні у переліку відповідної постанови Кабміну, яка визначає, що можна купувати без конкурсу.

Згідно з договором, у переліку замовленого є Лефлоцин на 19 тис. грн та Цефепім на 36 тис. грн, однак ні Levofloxacin, ні Cefepime у постанові Кабміну не має. Враховуючи, що сума перевищує 50 тис. грн, то для закупівлі цих ліків медзаклад мав би оголосити конкурсну допорогову закупівлю, яка дозволяє також участь і одного учасника. Нагадаємо, що приймати будь-які медичні препарати самостійно не можна, спочатку потрібно проконсультуватися з лікарем.

Протягом двох днів в лікарні не відповіли на листа з проханням про коментар.

Закупівля ліків, які відсутні в постанові, за спрощеною процедурою звітування – поширене порушення медзакладів. Наприклад, у липні Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги підписала два договори на постачання препарату Роксипім вартістю понад 177 тис. грн, який відсутній в постанові.

Договір підписали із ТОВ «Медичний центр М.Т.К.», яке належить Володимиру Мирончуку (15%), Наталії Марченко (15%) та кіпрській компанії «Сіа Емтеко Холдинг» (Sia Emteko Holding). Компанія входить в десятку фірм, які отримали замовлень на найбільшу суму на боротьбу з COVID-19 протягом березня-червня в Тернопільській області.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.