Кіцманівська лікарня за «ковідною» процедурою замінить рентген-апарат вперше за майже 40 років

31 Липня 2020

Кіцманська центральна районна лікарня 27 липня замовила рентгенівську систему New Oriental 1000 МС вартістю 2,48 млн грн. Товар поставить київське ТОВ «Здраво» до кінця вересня цього року.

Медики отримають цифровий рентген-апарат китайського виробника «Beijing Wandong Medical Equipment Co», який спростить та прискорить діагностику. На відміну від звичайних рентген-апаратів, ця система дозволить робити високоякісні знімки з меншим опроміненням пацієнтів.

Закупівлю здійснили за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

Рентгенівська система New Oriental 1000 MC (фото: actionmed.pl)

Наразі лікарня користується рентген-апаратом, введеним в експлуатацію 1983 року, зазначає заступник головного лікаря з медичної частини Дмитро Фівчук. Декілька років тому цей апарат оцифрували, однак він все одно є менш потужним за сучасне обладнання.

Постачальник нового рентген-апарату для районної лікарні фірма «Здраво» входить до списку найбільших постачальників медичного обладнання у Чернівецькій області протягом карантину. Кінцевим бенефіціаром компанії є Валерій Лось, який володіє цілою групою фармацевтичних фірм та підприємств з пошиття одягу. Саме компанія «Здраво» є основною в цій групі, вона просуває на ринку України медичні препарати та медичне обладнання, зазначає YouControl.

Це не перша рентгенівська система, придбана в Чернівецькій області протягом карантину. Всередині липня Буковинський клінічний онкологічний центр замовив стаціонарну рентгенографічну систему OPERA T30cs за 6 млн грн. Цей договір – наразі найбільший серед установ Буковини.

Також рентген-апарат моделі ІМАХ 7700В вартістю 2,4 млн грн замовила Новоселицька районна лікарня. Медики вже попередньо оплатили половину його вартості, саму поставку товару продовжили до кінця серпня.

Нагадаємо, протягом березня-червня установи Чернівецької області спрямували 80 млн грн на подолання коронавірусу. Найбільше коштів пішло на медичне обладнання – 33 млн грн або 41% від загальної суми. В основному лікарні замовляли апарати штучної вентиляції легень, системи для лабораторного тестування, кисневі концентратори та апарати ультразвукової діагностики.