АМКУ відкрив справу на оптового постачальника медичних масок за завищення цін

31 Липня 2020

Антимонопольний комітет розпочав розгляд справи за ознаками вчинення ТОВ «БаДМ» порушення законодавства про захист економічної конкуренції встановлення таких цін на захисні маски, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку. Про це Комітет повідомив у звіті про свою діяльність у першому півріччі 2020 року, пишуть «Наші гроші».

АМКУ провів дослідження після звернень депутатів, громадських організацій та громадян щодо суттєвого зростання цін на медичні маски, обов’язкових до використання відповідно до рекомендацій ВООЗ та постанов Уряду України.

За результатами цього дослідження було встановлено, що ситуація, яка склалася наприкінці січня 2020 року, характеризувалась відсутністю балансу на ринку. Попит на маски став суттєво перевищувати наявну на ринку пропозицію.

Водночас Комітету стало відомо, що ТОВ «БаДМ» має структурні ознаки монопольного становища на загальнодержавному ринку постачання оптових партій лікарських засобів у широкоасортиментному наборі, велику кількість договірних відносин з аптеками.

Це відображалося у значних, порівняно з іншими, обсягах реалізації фармацевтичних товарів у роздрібну торгівлю.

«Усвідомлюючи обмежені можливості вітчизняного виробництва й труднощі імпорту, відсутність державного регулювання, а головне – за умови суттєвого підвищення попиту у зв’язку з COVID-19, ТОВ «БаДМ» підвищило відпускні ціни на маски. Метою такого кроку було саме отримання додаткових доходів. Адже він був здійснений при збереженні закупівельних цін та за наявності значних їх залишків», – повідомляє АМКУ.

У випадку підтвердження цих даних доказами під час розслідування, то опублікованих АМКУ даних достатньо для того, щоб оштрафувати компанію зі всією суворістю закону на 10% річного обороту, вказує Галина Верцімаха, керівник напрямку адвокатування комунікаційної платформи «Ліга антитрасту».

«Якщо опублікована АМКУ інформація достовірна, це є ще одним підтвердженням того, що окремі фармацевтичні компанії, поки українці по копійкам збирали гроші для забезпечення медиків та людей похилого віку необхідними товарами, спекулювали та намагались нажитись на горі.

Враховуючи те, що мова йде про структурні ознаки монополії ТОВ «БаДМ» по широкому асортименту медичних товарів та лікарських засобів, логічно, що АМКУ має не зупинитись на масках. Адже якщо компанії вирішила, користуючись монополією, заробити на пандемії, не виключаємо, що подібне вона вчиняла й по відношенню до інших товарів. Отже чекаємо від конкурентного відомства відповіді, як користувалось своїм становищем ТОВ «БаДМ» на інших ринках», – вважає Галина Верцімаха.