Респіратори для Центру легеневого здоров’я постачатиме підприємиця, яка раніше шахраювала на торгах

24 Липня 2020

Фото: Центр легеневого здоров'я

Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр 20 липня замовив 10 тисяч респіраторів з клапаном третього класу захисту на загальну суму 770 тис. грн.

Один договір на поставку 7,5 тис. респіраторів підписали з підприємицею Іванною Дутко, іншу угоду на 2,5 тис. таких респіраторів уклали з Богданою Білецькою. Закупівлі здійснили за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

Медики отримають респіратори італійського виробника BLS моделі 02 103V FFP3 NR D. В обох випадках ціна за один респіратор становить 77 грн.

При цьому інші постачальники продають цей товар дешевше. Наприклад, на сайті «StrimBud» він коштує 56,30 грн за одиницю, а на сайті «АВ Центр» станом на 22 липня його продавали по 56,22 грн за штуку, однак вже 23 липня ціну підняли до 96 грн.

Респіратори BLS третього класу захисту. Справа – ціна станом на 22 липня, зліва – ціна станом на 23 липня

Загалом респіратори BLS такої моделі не надто поширені – на двох сайтах «Таммол» та «Бреві» їх не було в наявності. Рекордно дорого товар пропонують на сайті «R&D company» − по 290 грн у випадку замовлення від десятки штук. Менеджер запевнив, що респіратори є в обмеженій кількості, і як тільки вони приходять, їх одразу розкуповують.

У коментарі «Наші гроші. Львів» постачальниця респіраторів для Центру легеневого здоров’я Іванна Дутко охарактеризувала ці респіратори як «найкращі, які можуть бути». Щодо дешевшої ціна на товар від інших продавців Іванна Дутко відповіла: «Не може такого бути. Мушу подивитися, скажіть, хто − я перевірю цю інформацію».

Водночас інша постачальниця товару Богдана Білецька відмовилася від коментаря.

Уповноважений з проведення закупівель за спеціальною процедурою звітування Центру легеневого здоров’я Юрій Мороз не заперечує, що в інтернеті можливо знайти такі респіратори за дешевшою ціною, однак виникають певні проблеми.

«В інтернеті можна знайти безліч продавців, які позиціонують себе як постачальники, і ціни в них хороші, а коли вже доходить до поставки, то або обсягів немає, або ціна змінюється. Також не всі постачальники мають належно оформлені документи», − пояснює Юрій Мороз.

За його словами, моніторити всіх постачальників в Україні або Львівській області змоги немає, адже потрібно вкластися із закупівлею в максимально короткі терміни.

«Виникла гостра потреба, тому потрібно було їх (ред. – респіратори) швидко замовити. Ті постачальники, з якими укладені угоди, відгукнулися, таку ціну запропонували. Вона в межах сучасних реалій є напевно хорошою. Навіть маску, яка раніше коштувала 1,5 грн за штуку продають по 15 грн, а респіратор − це все-таки не звичайна маска, це вже вищий, третій, рівень захисту. Тому я не можу сказати, чи це дорого чи дешево, це хороша ціна», − зазначає Юрій Мороз.

Обидві підприємиці Іванна Дутко та Богдана Білецька зареєстровані у Львові та спеціалізуються на оптовій торгівлі. Вони пов’язані між собою через підприємство ТОВ «Авіцена медик», контактний номер якого в частині своїх договорів вказала Іванна Дутко.

Богдана Білецька неодноразово фігурувала в матеріалах «Наших грошей. Львів». У травні цього року її оштрафували за змову на тендері з постачання медичного обладнання в Червонограді. Також одну з її компаній ТОВ «Медична фірма Авіцена» оштрафували ще у 2014 році, також за спотворення результатів торгів.

Протягом 2019-2020 років Іванна Дутко отримала державних замовлень на 2,38 млн грн, а Богдана Білецька – на 7,15 млн грн.