Установа МВС у Чернівцях купила обладнання для ІФА-тестування на коронавірус

23 Липня 2020

Фото умовне, джерело: ua.interfax.com.ua

Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Чернівецькій області 14 липня замовило автоматичний імунноферментний аналізатор LABLINE-090 вартістю 980 тис. грн. Товар поставить ТОВ «Інтегрі-Лаб» до кінця липня цього року.

Пристрій LABLINE-090 дозволить медикам визначати антитіла до коронавірусу завдяки такому методові дослідження як імунноферментний аналіз (далі – ІФА). Таке тестування важливе для розуміння того, скільки буковинців вже перехворіли коронавірусом, чи сформований колективний імунітет та чи долікований вірус в частини хворих.

Аналіз дозволяє виявити імуннокомпроментованих людей, тобто тих, у яких антитіла після хвороби не утворилися або мають низький рівень. А також −  виявити донорів для лікування важкохворих на коронавірус пацієнтів завдяки їхній плазмі з антитілами.

Закупівлю здійснили за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

Компанія «Інтегрі-Лаб», постачальник аналізатора, зареєстрована 2012 року в Києві. Власницею фірми є Наталія Науменко. Протягом 2019-2020 років «Інтегрі-Лаб» отримала державних замовлень на 41,7 млн грн, в основному на лабораторні товари.

Нагадаємо, протягом березня-червня найбільше коштів у Чернівецькій області спрямували саме на медичне обладнання – 33 млн грн з виділених 80 млн грн. В основному лікарні замовляли апарати штучної вентиляції легень, системи для лабораторного тестування, кисневі концентратори та апарати ультразвукової діагностики.

Згаданий ІФА-аналізатор LABLINE-090 – не перше замовлення схожого обладнання. Протягом карантину в Чернівецькій області аналізатор моделі Autoplex замовила Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня за 972 тис. грн та Чернівецька обласна клінічна лікарня – аналізатор Прізматік за 370 тис. грн.

Два обладнання для лабораторного тестування на коронавірус отримає також Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України. Заклад замовив систему для полімеразної ланцюгової реакції QuantStudio за 750 тис. грн та автоматичну систему для виділення РНК-кислоти KingFisher Duo Prime вартістю 1,2 млн грн.

Незважаючи на те, що станом на 21 липня аЧернівецька область входить до трійки регіонів України з найбільшою кількістю хворих на коронавірус, тут налагоджене оперативне лабораторне тестування.

«Якщо зразки мазків надходять зранку, то до кінця дня вже є результати. Якщо проби надходять в другій половині дня – то результат відомий на ранок наступного дня. У нас дуже давно не було затримок із проведенням ПЛР-тестування більше однієї доби», − зазначив головний епідеміолог області Юрій Падурару в матеріалі «Укрінформ» наприкінці червня.