Івано-Франківська обласна лікарня замовила респіраторів удвічі дорожче ціни виробника

22 Липня 2020

Респіратор БУК-3К. Фото: tehnoopt.com

Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської облради 16 липня підписала договір із приватною підприємицею Олександрою Іванишин на закупівлю захисних респіраторів. Сума договору становить 81 тис. грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

За договором замовили тисячу респіраторів із клапаном та рівнем захисту FFP3, моделі БУК-3К. Таким чином, ціна становитиме 81 грн за штуку.

Варто зазначити, що на багатьох останніх закупівлях такі засоби захисту купували значно дешевше, хоча є й протилежні випадки. Наприклад, Полтавський обласний лабораторний центр на них витратить по 130 грн за одиницю.

Низка інших контрактів навпаки є значно дешевшими. Хотинський центр первинної медичної допомоги підписав контракт, за яким БУК-3 коштуватиме 55 грн/шт, Львівська обласна лікарня – по 52 грн, а Малинська міська лікарня (Житомирська обл.) – по 46 грн.

ТОВ «Бук.Юа» 8 липня продало респіратори Калуській лікарні за 35 грн/шт. і за таку ж ціну 9 липня лікарні у Косові.  Саме така ціна зараз є актуальною при замовленні респіраторів у виробника, що у 2,3 рази дешевше, ніж для обласної клінічної лікарні в Івано-Франківську.

Лікарня купує товари у цього постачальника не вперше. На початку липня лікарня підписала з Олександрою Іванишин договорів на 24 тис. грн на респіратори, а їх вартість також дорівнювала 81 грн/шт.

Ми звернулись за коментарем до обласної клінічної лікарні Івано-Франківської облради, але в установі пообіцяли надати коментар лише після письмового запиту.

Також там попросили повідомити, де саме можна придбати респіратори по 35 грн, на що журналіст надіслав лінк на компанію-виробника, де нам перед тим підтвердили вартість, наявність продукції та готовність постачати її за цією ціною.

Наступного дня лікарня надіслала відповідь, у якій зазначила, що інформація про ціну 35 грн на респіратор БУК-3 «не актуальна», і надіслала вибірку з онлайн-магазинів із дорожчою вартістю, а також посилання на окремі закупівлі, у яких їх вартість є вищою за 85 грн за штуку.

Олександра Іванишин щодо різниці у вартості не відповіла по суті, але запевнила, що «ніяких зловживань» немає.

Олександра Іванишин зареєстрована у місті Івано-Франківськ і почала отримувати держзамовлення з лютого 2020 року. Відтоді Іванишин підписала 18 контрактів на 700 тис. грн, серед яких усі замовлення від однієї лікарні.

Також за даними реєстру підприємців, Олександра Іванишин зареєстрована у одній квартирі із Ігорем Іванишиним, який неодноразово фігурував у матеріалах «Наші гроші. Львів». Олександра Іванишин не підтвердила і не заперечила зв’язок із Ігорем Іванишиним, відмовившись це коментувати.

Ігорю Іванишину належить ПП «Глорія-ІВ», яке є одним із найбільших постачальників за закупівлями для боротьби з COVID-19 у області – 45 контрактів на 3,07 млн грн. Це підприємство фігурує у кримінальному провадженні, а сам Іванишин обвинуваченим у шахрайстві, як його директор. Керівника «Глорія-ІВ» звинувачують у завищенні цін та привласненні бюджетних коштів під час закупівлі медичних матеріалів три роки тому у змові з посадовими особами Івано-Франківської ОДА.

Підготували за підтримки МФ Відродження