- NGL.media - https://ngl.media -

«Тимчасово не працює»

17.07.2020 @ 09:00 в Розслідування

Вже рівно три роки, як Львівська міськрада веде реєстр виданих містобудівних умов та обмежень, який станом на середину липня містить інформацію про майже 720 виданих МУО у Львові. Водночас цей реєстр містить лише дві відмітки про їхнє скасування чи зупинку дії, хоча насправді таких випадків в місті було значно більше. Після того, як ми звернулись в міськраду за коментарем, там пообіцяли внести всі зміни.

***

Реєстр містобудівних умов та обмежень [1] Львівської міськради повинен містити інформацію про всі містобудівні, видані з літа 2017 року. І не тільки – в цьому реєстрі потрібно зазначати, якщо дію містобудівних призупинили або ж і взагалі скасували. У такому вигляді інформацію легко аналізувати забудовникам, архітекторам та журналістам, – це також допомагає покупцям житла під час перевірки забудови.

Наприклад, ви хочете придбати квартиру у новобудові, яка лише зводиться, – заходите в реєстр і там одразу видно, чи відбувались якісь дії із містобудівними. Якщо вони зупинені – то це підстава проаналізувати причини зупинки. А якщо й скасовані – то взагалі передумати з покупкою там. Якщо інформації не має в реєстрі – то доводиться або писати запити, або аналізувати всі таблиці архбудінспекції.

«Перш за все, актуальні дані в реєстрі МУО – це зручність в отриманні інформації», – каже юрист з містобудівного права Юрій Брикайло.

Такі реєстри по всій країні ведуть органи містобудування та архітектури. Згідно із наказом [2] Мінрегіонбуду, внесенню в реєстр підлягають всі, без винятку, надані містобудівні умови та обмеження, а також інформація щодо внесення змін до них, скасування або зупинення. Доступ до реєстрів безкоштовний – ці дані мають «висіти» на сайтах рад.

У випадку скасування МУО не пізніше п’яти робочих днів з дати скасування або отримання уповноваженим органом містобудування та архітектури такого документа мають внести зміни в реєстр.

«Наші гроші. Львів» порівняли дані реєстру МОУ Львова із таблицями, які щомісячно публікувала архбудінспекція, і виявилось, що у Львівській міськраді фактично не показують скасування чи зупинку містобудівних. На момент підготовки матеріалу там було вказано лише два таких випадки.

Насправді лише з 2019 року обласна архбудінспекція приймала понад двадцять таких рішень.

Ми скерували запит до міськради із списком скасованих МУО, однак там повідомили, що ведуть реєстр як треба – вносять інформацію про зупинку чи скасування містобудівних. Лише в телефонній розмові головний архітектор міста Антон Коломєйцев щиро визнав: «Насправді ви вказали на болюче місце». А також пообіцяв, що реєстр міститиме актуальну інформацію.

Що не вказано в реєстрі?

У вересні 2019 року виконком Львівської міськради дозволив [3] збудувати житлову багатоповерхівку на вулиці Кордуби, 2а, неподалік «Галичфарму» і одразу двох львівських парків: Високого замку і Знесіння. Тоді у медіа опублікували проєкт [4] будови, і це мала бути бо 4-поверхівка максимальною висотою в 15 метрів.

У реєстрі [1] Львівської міськради ці МУО і досі вказані як чинні, хоча ще в грудні минулого року обласна архбудінспекція скасувала їх, і станом на початок липня їхню дію не відновлювала.

Причиною стало те, що ділянка розташована в санітарно-захисній зоні підприємств, де житло будувати не можна.

Ці містобудівні не єдині, що були скасовані інспекцією. З початку 2019 року Департамент Держархбудінспекції у Львівській області скасував і не поновив дію близько десяти містобудівних умов та обмежень, виданих Львівською міськрадою з порушеннями.

Наприклад, у списку скасованих є дві історії, про які розповідали «Наші гроші. Львів».

Рік тому ми написали, як на десяти «сотках» землі на схилі, серед приватних будинків в районі Замарстинівської дозволили будівництво [5] багатоквартирного будинку. На вулиці Заозерній, 37 мали звести будинок вищий, аніж дозволяв зонінг, а відсоток забудови значно перевищував норми.

Початок робіт на Заозерній, фото “Наші гроші. Львів” станом на кінець березня 2019 року

Інспекція підтвердила, що відсоток забудови перевищено (50,2% замість допустимих 36%), а тому містобудівні скасували.

85-річна Степанія Гладун, яка зареєстрована в сусідній Івано-Франківській області і яка отримувала містобудівні, з цим не погодилась і звернулась до суду. Розгляд справи ще триває, а наступне засідання відбудеться 21 липня.

Ще одна минулорічна історія про те, як у Львові віддали [6] комунальну землю під будівництво медцентру, а потім дозволили там збудувати житло. Йдеться про землі біля Львівського обласного центру служби крові на вулиці Пекарській.

Вигляд будівництва з вулиці Пекарської (фото Наші гроші. Львів, 2019 рік)

Влітку минулого року виконавчий комітет Львівської міськради видав [7] там ще одні містобудівні умови та обмеження – на реконструкцію існуючого гаража на громадські приміщення, автомобільну стоянку і квартири на верхніх поверхах. Таким чином їм дозволили добудувати ще одну секцію висотою 30 метрів. 

Інспекція повідомила «Наші гроші. Львів», що скасувала містобудівні, оскільки тут можна будувати лише на висоту в 15 метрів, крім того, у містобудівних не вказали відсоток забудови. Це рішення також оскаржують в судах.

Суд першої інстанції у квітні цього року позов задовольнив [8] і скасував рішення інспекції, оскільки вона нібито не довела невідповідність МУО вимогам містобудівної документації на місцевому рівні. Рішення ще не вступило в силу, бо інспекція подала апеляційну скаргу.

Водночас також є один випадок, коли архбудінспекція програла вже і в першій, і в другій інстанції. Це будівництво багатоквартирного житлового будинку замість магазину на вулиці Морозній, 29 у Сихівському районі Львова. Інспекція виявила, що під час видачі містобудівних цільове призначення ділянки було для ринкової інфраструктури, а не під житло. Перевищили і відсоток забудови ділянки, і не передбачили всі потрібні прибудинкові майданчики та автостоянки.

Багатоповерхівки і навіть садочок

Крім згаданих вище випадків, минулоріч архбудінспекція скасувала дію ще двох МУО на багатоповерхівки. Це будівництво комплексу [9] багатоквартирних житлових будинків «Східний пагорб» на вулиці Малоголосківській і багатоповерхівки у Скнилівському провулку.

В першому випадку – порушили вимоги зонінгу щодо допустимого відсотку забудови, в другому – дозволили будівництво в зоні Ж-1 (індивідуальна житлова забудова) на ділянці, що була надана як присадибна.

Скасували містобудівні також на дошкільний навчальний заклад на Тернопільській. Лише нещодавно ми написали, як АМКУ оштрафував [10] девелопера за поширення неправдивих відомостей стосовно будівництва житлового кварталу на вул. Тернопільській, 21. Там спочатку мав бути квартал із шести житлових будинків. Простір між будинками залишався вільним і був призначений для відпочинкових зон, дитячих та спортивних майданчиків.

Зліва проєкт 2014 року, справа – 2017 року

Однак потім збільшили кількість будинків, а у 2018 році виконком видав також містобудівні на дитячий садочок. Як повідомляв Zaxid.net [11], оскільки на ділянці, де раніше планували звести дитсадок, вже стояли багатоповерхівки, спорудити дошкільний заклад вирішили на місці майбутнього дитячого майданчика, що викликало спротив покупців житла.

***

У коментарі «Наші гроші. Львів» головний архітектор міста Антон Коломєйцев запевнив, що в управлінні є інформація про скасовані МУО, однак перед внесенням даних в реєстр ще скерують листи до забудовників, щоб дізнатись актуальну інформацію про оскарження рішень архбудінспекції в судах. 

Підготували за підтримки МФ Відродження


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2020/07/17/tymchasovo-ne-pratsyuye/

URLs in this post:

[1] Реєстр містобудівних умов та обмежень: https://mbk.city-adm.lviv.ua/ua/register_mc

[2] наказом: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0714-17#n13

[3] дозволив: https://www8.city-adm.lviv.ua/Pool/Info/doclmr_1.NSF/(SearchForWeb)/DED7A9C5A855C979C225848000405B76?OpenDocument

[4] проєкт: https://dyvys.info/2019/09/13/na-korduby-zvedut-zhytlovyj-budynok/

[5] дозволили будівництво: http://ngl.media/2019/04/04/slon-v-posudniy-lavtsi/

[6] віддали: http://ngl.media/2019/12/09/21492/

[7] видав: https://www8.city-adm.lviv.ua/Pool/Info/doclmr_1.NSF/(SearchForWeb)/D7D257E05CED72B6C225842600366334?OpenDocument

[8] задовольнив: http://reyestr.court.gov.ua/Review/88768365

[9] комплексу: https://mbk.city-adm.lviv.ua/files/mbu_pdf/1723205242914342453/e1b8d140-1fa9-11e8-91a7-5fe7076d36f8.pdf

[10] оштрафував: http://ngl.media/2020/06/25/antymonopolnyj-komitet-oshtrafuvav-lvivskogo-zabudovnyka-yakyj-obmanuv-svoyih-investoriv/

[11] Zaxid.net: https://zaxid.net/lvivskiy_zabudovnik_zaplativ_shkolyaryam_shhob_voni_rozignali_aktsiyu_protestu_n1479175

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.