ТОП-6: хто отримав найбільші замовлення протягом карантину в Чернівецькій області

17 Липня 2020

Джерело: www.coe.int

Протягом березня-червня у Чернівецькій області в закупівлях розподілили 80 млн грн на боротьбу з коронавірусом. Найбільше замовлень отримали три компанії − ТОВ «Фармацевтична фірма «Центр-Буковина», ТОВ «Здраво» та ТОВ «Стеріл системз інжинірінг».

Рейтинг постачальників базується лише на закупівлях, здійснених за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню інфекції. Він також включає усі підписані договори, навіть ті, які пізніше розірвали або змінили. Детальніше про розподіл коштів – в тексті Марії Ревер «80 мільйонів проти коронавірусу в Чернівцях».

Перше місце в списку посідає ТОВ «Фармацевтична фірма «Центр-Буковина» – підприємство підписало договорів на 5 млн грн. Це місцева компанія, яка належить Андрію Сипливому. «Фармацевтична фірма «Центр-Буковина» має аптеки в Чернівцях і є постійним постачальником медикаментів для медичних закладів області.

Другим найбільшим постачальником виявилося київське ТОВ «Здраво», яке отримало замовлень на 3,9 млн грн. Кінцевим бенефіціаром компанії є Валерій Лось, який володіє цілою групою фармацевтичних фірм та підприємств з пошиття одягу. Саме компанія «Здраво» є основною в цій групі, вона просуває на ринку України медичні препарати та медичне обладнання, зазначає YouControl. Протягом карантину в Чернівецькій області підприємство в основному пропонувало медикам дефібрилятори, повітряні компресори, електрокардіографи та апарати штучної вентиляції легень.

Наступне місце в рейтингу посідає ТОВ «Стеріл системз інжинірінг» завдяки одному договору на 3,7 млн грн з Буковинським клінічним онкологічним центром на постачання апарату ультразвукової діагностики. Компанія «Стеріл системз інжинірінг» прописала в Києві і належить Андрію Дементієнкові, депутатові Давидівської сільської ради на Полтавщині.

Іншими великим постачальниками протягом карантину були ТОВ «Протек солюшнз Україна» з АТ «Львівський хімічний завод», які отримали по 3,2 млн грн.

Підприємство «Протек солюшнз Україна» також спеціалізується на медичних обладнаннях. Свої 3,2 млн грн у Чернівецькій області вона отримала завдяки великими договорам на поставку двох систем ультразвукової діагностики. Фірма «Протек солюшнз Україна» належить швейцарській компанії «Протек-солюшнз Швейцарія», а кінцевим бенефіціаром є киянин Федір Кірпенко.

Останній найбільший постачальник у Чернівецькій області  – «Львівський хімічний завод», основними акціонерами якого є Анатолій Бобришов та його дочка Крістіна Бобришова. «Львівський хімічний завод» є основним постачальником кисню на Західній Україні, і це дозволяє йому продавати кисень за дуже різними цінами.

Останнє місце в цьому списку посідає київське ТОВ «Екомед» з 3,1 млн грн. Власниками компанії є Валентин Мартинюк, Галина Мартинюк, Руслан Фоканов та Олег Бадунь. Протягом досліджуваного періоду фірма отримала лише три замовлення, найбільшим з яких був відеобронхоскоп для Буковинського клінічного онкологічного центру.