Обласний лабораторний центр Львівщини отримає ПЛР-систему для швидшого тестування на коронавірус

08 Липня 2020

Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України 6 липня замовив систему для полімеразної ланцюгової реакції (далі − ПЛР) у реальному часі  CFX96™ за 850 тис. грн. Пристрій дозволить пришвидшити лабораторне тестування на коронавірус.

Виробником цієї ПЛР-системи є американська компанія Bio-Rad. Пристрій дозволяє швидко налаштувати систему відповідно до своїх потреб, використовувати передові засоби аналізу даних та отримувати результати в режимі реального часу.

Закупівлю здійснили за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19. Згідно з угодою, товар поставить ТОВ «Вектор-Бест-Україна» протягом двох днів після заявки замовника.

Сьогодні частину досліджень з лабораторного центру Львівщини перенаправляють в інші області, зазначив під час брифінгу 7 липня міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За його словами, таку практику використовують й щодо інших лабораторних центрів, поки їхні потужності не збільшать до потрібного рівня.

Ще 22 червня, під час свого візиту до Львова, Максим Степанов зазначив, що керівництво не справляється з кількістю отриманих тестів та заявив про звільнення керівника обласного лабораторного центру Романа Павліва. Водночас заступник директора Львівського обласного лабораторного центру Олег Когут 25 червня заявив, що з середини червня черг в установі вже не було. Він також додав, що працівники центру вже чотири місяці працюють по 12 годин в день та без вихідних.

Нагадаємо, станом на 7 липня Львівська область посідає перше місце серед регіонів за кількістю хворих – тут підтверджено 6 445 заражень.

Замовлена Львівський обласним лабораторний центром ПЛР-система CFX96 є поширеною і серед інших лабораторій Міністерства охорони здоров’я. За 850 тис. грн вже згадана фірма «Вектор-Бест-Україна» продала ці пристрої Тернопільській та Закарпатській областям. Також компанія  поставила їх обласним лабораторним центрам у Хмельницьку, Сумах, Вінниці та Рівному. Пристрої коштували по 774-850 тис. грн залежно від комплектації.

Засновниками згаданого постачальника «Вектор-Бест-Україна» є Іван Боднар, Мирон Будзак і Руслан Кундельський, а також російське АТ «Вектор-Бест», бенефіціарним власником якого є Мурат Хусаїнов. Місцем реєстрації усіх співвласників вказано Російську Федерацію.

Протягом 2019-2020 років фірма «Вектор-Бест-Україна» отримала замовлень 13,88 млн грн.

Матеріал підготовлено за підтримки міжнародного фонду «Відродження»