Лікарні на Західній Україні замовляють однакове обладнання з різницею у 100 тисяч гривень

Представники одного з найбільших постачальників аналізаторів ImmunoChem компанії «Інтермедика-Україна» розповідали, що вартість їх становить приблизно 180 тисяч гривень
07 Липня 2020

Територіальне медичне об`єднання МВС України по Івано-Франківській області придбало імуноферментний аналізатор для проведення ІФА-тестів у приватної підприємиці з Харкова Кристини Садовської за 287 тис. грн.

Ідентичний набір обладнання для тестування, менш ніж за два тижні по тому, їхні колеги із Івано-Франківської області з Городенківської центральної районної лікарні купили за 199 тис. грн, що майже на 90 тис. грн дешевше, ніж у вищезгаданій закупівлі.

Різняться ціни в Івано-Франківській закупівлі і в порівнянні з закупівлями у інших областях. До прикладу, львівський обласний госпіталь ветеранів війн замовив аналізатор за 220 тис. грн. А Хмільницька лікарня (Вінницька область) купила цей товар за 196 тис. грн.

У коментарі «Нашим грошам. Львів» директор територіального медичного об`єднання МВС України по Івано-Франківській області Галина Лапчук пояснила, що така вартість аналізатора була зумовлена необхідністю швидко поставити товар для створення лабораторії в закладі та проведення тестувань.

Водночас ще на початку червня представники одного з найбільших постачальників аналізаторів ImmunoChem компанії «Інтермедика-Україна» розповідали, що вартість їх становить приблизно 180 тис. грн, але залежить від курсових коливань. На той час усе наявне обладнання було зарезервоване, але у випадку замовлення, товар постачався за кілька тижнів.

ТоварЗамовникПостачальникЦіна, тис. грн
Аналізатор ImmunoChem (комплект)Обласний госпіталь ветеранів (Закарпатська область)ФОП Юлія Дуда346
Аналізатор ImmunoChem (комплект)Територіальне медичне об`єднання МВС України (Івано-Франківськ)ФОП Кристина Садовська287
Аналізатор ImmunoChem (комплект)Перечинська районна лікарня (Закарпатська область)ФОП Віра Дуда240
Аналізатор ImmunoChem (комплект)Львівський обласний госпіталь ветеранів війн (Львівська область)ФОП Галина Жидачевська220
Аналізатор ImmunoChem (комплект)Городенківської районна лікарня (Івано-Франківська область)ТОВ «Інтермедика-Україна»199
Аналізатор ImmunoChem (комплект)Хмільницька районна лікарня (Вінницька область)ТОВ «Інтермедика-Україна»196

Ми порівнюємо однакові придбані комплекти обладнання для ІФА-тестування: імуноферментний аналізатор моделі ImmunoChem. Пристрій для визначення наявності антитіл до вірусних або бактеріальних хвороб. Комплект складається із аналізатора моделі ImmunoChem-2100, пристрою для промивки, це мікропланшет ImmunoChem-2600 (тип А), та пристрою для струшування та інкубації – ImmunoChem-2200 (тип B) або ж лабораторний шейкер.

Варто зауважити, що у Закарпатській області ціни на таке обладнання ще вищі – Обласний госпіталь ветеранів війни 1 липня купив аналізатор моделі ImmunoChem у приватної підприємиці Юлії Дуди за 346 тис. грн.

Для порівнянні, у той же день, 1 липня Перечинська лікарня, що також у Закарпатській області, замовила у місцевої підприємиці Віри Дуди той самий комплект для ІФА-тестування, але за 240 тис. грн, тобто на 106 тис. грн дешевше.

Впродовж кількох днів ми не отримали коментаря від обласного госпіталю ветеранів війни у Закарпатській області за жодним із телефонів установи.

Приватна підприємиця Кристина Садовська зареєстрована у Харкові із 2019 року підписала 8 договорів загальною вартістю 4,7 млн грн.

Юлія Дуда зареєстрована у селі Соколя (Львівська область) і отримує держзамовлення лише від медичних закладів Закарпаття. З початку 2020 року Дуда вже підписала 33 контракти на 2,23 млн грн.

Раніше «Наші гроші. Львів» повідомляли, що вона продала Закарпатському фтизіопульмонологічному лікувально-діагностичному центру респіратори «Мікрон» по 131 грн/шт, в той час коли їх ринкова вартість становить близько 75 грн/шт, а також аналогічний аналізатор для ужгородської міської лікарні у півтора рази дорожче ніж на інших тендерах.

Підготували за підтримки МФ Відродження