902 мільйони розбрату

Відповідь Львівській міськраді про «несуттєві» порушення на тендерах
07 Липня 2020

Львівська міськрада після нашої новини про виявлені порушення у тендерах мерії на 902 млн грн опублікувала на своєму сайті пояснення про їхню «несуттєвість». «Звідки взялась сума 900 млн — велике запитання», – поставили під сумнів опубліковану нами цифру.

Так-от розказуємо, і звідки та цифра, і чому порушення – це і є порушення.

  1.   З чого все почалось

30 червня наші партнери з «Центру громадського моніторингу і досліджень» опублікували аналітику про те, як проводять тендери в міськраді. За кілька днів ми зробили коротку новину, яку підхопили місцеві політики (вибори – час найбільшої критики чинної влади) – але нам що до того?

В аналітиці і похвалили (відсоток  порушень справді низький), і посварили. У нашій новині ми також зазначили, що порушення виявили лише у кожній 28-ій закупівлі, а це лише 3,5% тендерів.

Основні зауваження були про тендери комунальних підприємств міськради, з якими минулого року все було не дуже ідеально. У багатьох випадках КП не визнавали цих порушень і йшли судитись з аудиторами.

  1.   Звідки цифра у 902 млн грн

Ці дані були взяті з BI-модуля системи ProZorro. Відповідну таблицю можна переглянути тут.

  1.   Порушення несуттєві?

«Виглядає так, що вони (аудитори) написали якісь зауваження, і ці порушення є не підкріплені більше нічим, якщо вони на засіданні суду не з’являються», «тобто ми можемо говорити про те, що це виглядає несуттєво і формально — зауваження Державної аудиторської служби», – пише Львівська міська рада.

«У Законі України «Про публічні закупівлі» немає віднесення порушень, допущених під час закупівель, до суттєвих чи несуттєвих, формальних чи неформальних. Працівники нашого офісу зобов’язані фіксувати усі порушення, а також вживати заходи для їх усунення. Після цього замовники зобов’язані їх усунути», – сказав у коментарі «Наші гроші. Львів» Роман Кроляк, керівник Західного офісу Держаудитслужби.

Про так звану «несуттєвість», то ЦГМД навів кілька прикладів. Один із них – «Львівелектротранс» підписав пряму угоду з ТОВ «Опришок» на майже 2,5 млн грн, хоча на товари і послуги від одного мільйону мали б провести конкурс – відкриті торги. А про найбільший тендер ми писали ще минулого року. У півмільярдному тендері КП «Палац ігрових видів спорту» вибрало «Альтіс Констракшн», пропозиція якого мала недоліки, деякі ідентичні тим, що й відхилені дешевші пропозиції.

  1.   «Ратуша-сервіс» – порушень не виявлено, справді?

«По ЛКП «Ратуша-сервіс» — фактів підтвердженого порушення на сьогодні не виявлено», – пише міськрада.

Наша редакція про це комунальне підприємство пише чи не найбільше. То їхні тендери «пиляють» пов’язані бізнесмени, то це КП штрафує після розпилів АМКУ.

В Західному офісі Держаудитслужби повідомили, що загалом із 17 позовів до них щодо оскарження висновків перевірки, ЛКП «Ратуша-сервіс» не є позивачем в жодному. Однак на своєму сайті ЛМР повідомляє: «Одне судове засідання ЛКП «Ратуша-сервіс» навіть вже виграло».

Ми хотіли з’ясувати, хто ж каже неправду, однак справді в судреєстрі не знайшли справ за позовами ЛКП, де б оскаржували висновки аудиторів. У 2019-2020 рр надибали лише чотири справи про адмінпорушення членів тендерного комітету «Ратуша-сервіс»:

Справа 1 – голову тендерного комітету оштрафували на 11 900 грн.

Справа 2 – голову тендерного комітету оштрафували на 11900 грн.

Справа 3 – секретаря тендерного комітету оштрафували на 11900 грн.

Справа 4 – секретаря не штрафували, бо порушення усунули.

  1.       Аудитори не ходять на судові засідання

Із 17 справ, повідомляє аудитслужба, завершили слухання лише в одній, де позивачем було ЛКП «Зелене місто», і у задоволенні його позовних вимог – суд відмовив. Тепер справа в апеляції.

Навіщо юристи комунального підприємства витрачають час на суди – для нашої редакції таємниця. Бо договір у цій закупівлі розірвали ще минулого року!

Твердження про «несуттєвість» у міськраді базується також на тому, що від аудитслужби не приходять на судові засідання. Однак більшість справ (14 із 17) розпочаті цьогоріч, і як пояснюють в аудитслужбі, їхня відсутність на засіданнях пов’язана з пандемією коронавірусу та рекомендаціями Ради суддів України.

«Західний офіс користується передбаченим правом на відкладення, перенесення та проведення судових розглядів без нашої участі і завчасно надсилає до суду відповідні клопотання», – повідомив Роман Кроляк.