Закарпатський кардіологічний центр замовив медичних рукавичок на 277 тис. грн (оновлено)

02 Липня 2020

Закарпатський обласний клінічний центр кардіології та кардіохірургії за результатом відкритих торгів 16 червня підписав договір із приватним підприємством «Сінкро медика» на закупівлю медичних рукавичок на загальну суму 277 тис. грн. Про це стало відомо з порталу закупівель Prozorro.

Окрім переможця участь у торгах взяла лише одна компанія «Веста медікал» із ціною на 5,8 тис. грн дорожчою. Під час торгів один із учасників не торгувався, а переможець знизив ціну на 4%.

За договором придбали майже 40 тисяч пар медичних рукавичок 6 різних видів. Наприклад, за цим договором «подвійні» хірургічні рукавиці коштуватимуть 85 грн за пару, в той час як у Рахівській лікарні або у Івано-франківській дитячій лікарні такий товар замовляли по 53 та 64 грн відповідно.

Однак понад 93% від вартості тендеру складають замовлення двох інших видів рукавичок. Це текстуровані хірургічні латексні рукавички та рукавички нітрилові оглядові, яких замовили 3 та 35 тисяч пар відповідно на загальну суму 258 тис. грн.

«Стандартні» хірургічні латексні рукавички ПП «Сінкро медика» постачатиме по 10,4 грн за пару. Чернівецький міський пологовий будинок замовив такі по 6,24 грн за пару. Однак як повідомили в «Сінкро медика», тут мова йде про рукавички товщиною в 0,30 мм, а вони постачатимуть рукавички товщиною 0,10 мм, які також є довшими.

«Запропоновані нами хірургічні рукавички німецької компанії-виробника Vogt Medical Vertrieb GmbH важко назвати «стандартними». Згадані рукавички характеризуються необхідною міцністю, разом з тим мають товщину в зоні манжети, долоні та пальців з визначеннями, що «йдуть» по нижній «межі» медико-технічних вимог замовника. Таким чином, ці рукавички забезпечують кардіохірургу максимальну чутливість рук під час проведення складних операцій на серці та судинах, і, водночас, забезпечують його надійний захист від можливого інфікування», – повідомили в компанії.

На оглядові нітрилові рукавиці ціни на тендерах досить різняться. Наприклад, вищезгаданий Чернівецький пологовий будинок і аналогічна установа у Києві придбали їх по приблизно по 4,5-5 грн за пару.

У Дружківській лікарні (Донецька область) нітрилові рукавиці замовили по 3,2 грн за пару, однак траплялись і дешевші ціни. Львівський лабораторний центр купив їх по 2,6 грн за пару.

В «Сінкро Медика» розповіли, що зараз оглядові рукавички, в тому числі нітрилові, є стратегічним, а тому – дефіцитним товаром: «Попит на них значно перевищує пропозицію, а це в свою чергу диктує цінову політику на згадані товари. Сьогодні ринок пропонує в закупці значно, а подекуди – в рази – вищі ціни, аніж були на початку цього року».

Приватне підприємство «Сінкро медика» зареєстроване у місті Ужгород, а його власницею є Тетяна Рішко. Раніше ця фірма фігурувала у матеріалі «Наші гроші. Львів», оскільки також продавала медичні рукавиці на 50% дорожче, ніж на інших тендерах. Тоді замовником був Закарпатський обласний центр громадського здоров’я. З початку 2020 року ПП «Сінкро медика» отримало 265 держзамовлень на понад 22,6 млн грн.

Матеріал підготовлено за підтримки МФ «Відродження»