Лікарня у Закарпатській області замовила аналізатор крові на 111 тис. грн дорожче колег у Сумській області

01 Липня 2020

Фото: ua.interfax.com.ua

Тячівська районна лікарня 26 червня уклала договір із ТОВ «Західлабтест» на аналізатор газів крові та електролітів. Сума договору становить 311 тис. грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Аналізатор потрібний для проведення експрес-тестів та обробки результатів аналізів крові. За договором замовили модель Edan i15.

Аналізатор Eden i15. Фото з сайту компанії “Лабвіта”

Такий товар у мережі продають значно дешевше, ніж у вищезгаданій закупівлі. Щоправда, в багатьох постачальників на ринку такий аналізатор зараз відсутній – поставки очікують лише за кілька тижнів або продають під замовлення. Одна із компаній запропонувала альтернативний аналізатор за тією ж вартістю, за якою раніше продавала Edan i15, яка складала 8 тис. євро – тобто 240 тис. грн.

У мережі є ще дешевші варіанти цього обладнання. Наприклад, за комерційною пропозицією компанії «Лабвіта» аналізатор Eden i15 коштує 223 тис. грн – на 88 тис. грн дешевше, ніж на тендері. Зараз усі аналізатори заброньовані замовниками.

Обладнання такої моделі медзаклади України замовляють досить рідко – всього з 2019 року таких аналізаторів придбали три штуки включно із замовленням тячівської лікарні. Валківська районна лікарня (Харківська область) заплатила за цей прилад ще більше – 353 тис. грн. Однак у березні кролевецька лікарня (Сумська область) замовила аналізатор всього за 200 тис. грн.

ТОВ «Західлабтест» зареєстровано 7 місяців тому у Чернівцях. Його власником є Володимир Швигар. Раніше Володимир Швигар брав участь у публічних закупівлях як приватний підприємець. Зокрема, часто ходив на торги із Оленою Колеснік та Ольгою Ланіцою, які розігрували тендери на лабораторні реактиви.

Ймовірно, Володимир Швигар також пов’язаний із цими особами, оскільки на одному з тендерів Олена Колеснік як переможець торгів навіть завантажила не свою довідку МВС, а Володимира Швигара.

Від часу заснування ТОВ «Західлабтест» отримало 11 держзамовлень загальною вартістю 3,1 млн грн.

Підготували за підтримки МФ Відродження