АМКУ оштрафував львівського девелопера, який обманув інвесторів будівництва ЖК

25 Червня 2020

Фото: Ігор Телішевський, 2019 р

Західне міжобласне тервідділення Антимонопольного комітету України оштрафувало ТОВ «Фінансова компанія Новий Львів» за поширення неправдивих відомостей стосовно будівництва житлового кварталу на вул. Тернопільській, 21 у Львові. Відповідне рішення оприлюднили 23 червня на сайті АМКУ, а штраф для фірми становитиме лише 68 тис. грн.

Згідно з матеріалами рішення, скаргу до Антимонопольного комітету направили троє позивачів, які у 2013-2014 роках уклали угоду з ТОВ «ФК Новий Львів» на співфінансування будівництва. У скарзі вони зазначають, що компанія надала їм неправдиві характеристики стосовно житлового комплексу на Тернопільській.

Так, ще у 2014 році менеджери та керівник компанії надавали інвесторам візуалізації майбутнього житлового комплексу, згідно з якими передбачалось, що квартал складатиметься з 6 житлових будинків. Простір між будинками залишався вільним і був призначений для відпочинкових зон, дитячих та спортивних майданчиків.

Однак в червні 2017 року на території ЖК розпочали будівництво додаткових житлових будинків, яких стало вже 8, та дитячого садка на вільній земельній ділянці.

Інвестори зазначають, що додаткове будівництво фактично позбавляє їх прибудинкової території, а також, що вони б не купували квартири у цьому житловому кварталі, якби саме такий проєкт був одразу.

Зліва проєкт 2014 року, справа – 2017 року

Антимонопольний комітет визнав, що ТОВ «ФК Новий Львів», володіючи інформацією про майбутнє будівництво дитячого садка, свідомо поширювало неправдиві відомості про забудову житлового кварталу та отримало перевагу над своїми конкурентами на ринку, тобто іншими будівельними компаніями.

Після оприлюднення рішення, компанія зобов’язана сплатити штраф протягом двох місяців або ж звертатись до суду.

ТОВ «ФК Новий Львів» належить трьом компаніям, а їх бенефіціарами є Іван Кіцила та Наталія Олійник. Компанія займається продажем нерухомості.

Містобудівні умови та обмеження на будівництво ЖК отримало дві компанії ТОВ «БК Львівторгбуд» та ПП «Львівдах». Власником «БК Львівторгбуду» є Олександр Павелець.

ПП «Львівдах» також належить Івану Кіцилі. Компанія також неодноразово фігурувала у матеріалах «Наші гроші. Львів» – фірму двічі штрафували за змову на публічних закупівлях.

Вперше разом з ТОВ «Галицька магістраль» сумарно отримали штрафів на 1,5 млн грн за порушення на 14 тендерах. Основним власником ТОВ «Галицька магістраль» є Ярослав Олійник (90%), ще 10% належить його дружині Наталії Олійник. Вдруге, повторно, вже за змову із фірмою ТОВ «Ваш білий дім» за змову на тендері з ремонту адмінкорпусу львівської психіатричної лікарні – 136 тис. грн штрафу сумарно.