Пустомитівська районна лікарня купить найдорожчий в області аналізатор для ІФА-тестування

24 Червня 2020

Пустомитівська центральна районна лікарня 19 червня замовила автоматичний імунноферментний аналізатор Autoplex за 953 тис. грн. Товар доставить рівненський підприємець Олександр Сенюк протягом п’яти днів з моменту отримання заявки замовника.

Пристрій Autoplex дозволить медикам визначати антитіла до коронавірусу завдяки такому методові дослідження як імунноферментний аналіз (далі – ІФА). Таке тестування важливе для розуміння того, скільки українців вже перехворіли коронавірусом, чи сформований колективний імунітет та чи долікований вірус в частини людей. Аналіз дозволяє виявити імуннокомпроментованих людей, тобто тих, у яких антитіла після хвороби не утворилися або мають низький рівень. А також −  виявити донорів для лікування важкохворих на коронавірус пацієнтів завдяки їхній плазмі з антитілами.

У Львівській області імунноферментні аналізатори замовили ще вісім медичних закладів, окрім Пустомитівської центральної районної лікарні. Закупівлі почали проводити в кінці травня, після того, як Міністерство охорони здоров’я України анонсувало масове ІФА-тестування українців.

До прикладу, Бродівська центральна районна лікарня замовила комплект відповідного обладнання з аналізатором HTI ImmunoChem-2100 за 200 тис. грн. Схожу комплектацію з аналізатором ImunnoChem-2100 придбає і Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Юрія Липи за 220 тис. грн.

Напівавтоматичний імунноферментний аналізатор LabAnalyt M201 та спеціальні додатки до нього отримає Стебницька міська лікарня та Дрогобицька міська поліклініка − по 217 тис. грн за комплект.

Обладнання для ІФА-тестування за 351 тис. грн замовила Буська центральна районна лікарня, комплект за 265 тис. грн − 5-а міська клінічна лікарня Львова, обладнання за 176 тис. грн отримає Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги Львова та за 360 тис. грн – Червоноградська центральна міська лікарня.

Постачальник ІФА-аналізатора для Пустомитівської центральної районної лікарні Олександр Сенюк зареєстрований приватним підприємцем у 2019 році в Рівному. З початку своєї діяльності отримав замовлень на постачання медичних товарів на 3,21 млн грн, з них – 1,56 млн грн у Львівській області, враховуючи поточну закупівлю.

Також у нього замовила поставку обладнання для ІФА-аналізу вищезгадані Буська центральна районна лікарня та 5-а міська клінічна лікарня Львова.

Нагадаємо, 19 червня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про нове загострення ситуації з коронавірусом. Львівська область входить до трійки регіонів України з найбільшою захворюваністю – станом на 23 червня тут підтверджено 4 220 заражень.