Центр цивільного захисту замовив респіраторів у новоствореного ФОПа в 2,5 рази дешевше попередньої закупівлі

02 Червня 2020

Фото ілюстративне. Скульптура у вигляді янгола у респіраторі, Вінниця. Джерело: vinnitsa.info

Закарпатський обласний центр цивільного захисту Закарпатської облради уклав договір з приватним підприємцем Максимом Богодистом на закупівлю респіраторів загальною вартістю 630 тис. грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Закупівлю здійснили за спрощеною процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19.

Згідно з умовами договору, підприємець продасть центру 10 тисяч респіраторів із класом захисту FFP2, а їх ціна становитиме 63 грн за штуку.

Нагадаємо, що центр цивільного захисту вже намагався придбати засоби індивідуального захисту й ще у квітні уклав договір із ТОВ «Мед лайн груп» на 4,2 млн грн.

Центр замовляв 19 тисяч респіраторів, з них:

  • 9 тисяч респіраторів із класом захисту FFP3 по 300 грн,
  • 10 тис. одиниць – із класом захисту FFP2 по 150 грн.

Одразу після підписання договору «Наші гроші. Львів» написали, що такі ціни є значно вищими, ніж ринкові, а юристи проєкту «Тисни» (Bihus.Info) оперативно звернулись до замовника. В результаті договір було розірвано.

Пізніше респіратори класу FFP3 замовили у підприємиці Наталії Киян по 70 грн за штуку. А тепер купують і респіратори класу FFP2 – по 63 грн.

Фактично після проведення нових тендерів центр цивільного захисту зекономить 3 млн грн із 4,2 мільйона гривень, які планували витратити.

Максим Богодист прописаний в Ужгороді, а підприємцем зареєструвався лише 20 травня, за 9 днів до підписання контракту. Максим Богодист, як і Наталя Киян (яка також постачатиме респіратори FFP3 для центру цивільного захисту), раніше не отримував держзамовлень.

Підготували за підтримки МФ Відродження